ΑΓΟΡΕΣ

Capital Economics: Οι αγορές θα ξεπεράσουν την Όμικρον, αλλά μην περιμένετε ράλι

Capital Economics: Οι αγορές θα ξεπεράσουν την Όμικρον, αλλά μην περιμένετε ράλι

Εάν οι ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον υποχωρήσουν, τα χρηματιστήρια πιθανότατα θα ανακτήσουν μέρος του εδάφους που έχασαν το τελευταίο διάστημα, εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics. Παρόλα αυτά, προειδοποιούν τους επενδυτές να μην περιμένουν ότι αυτή θα είναι η αρχή ενός ακόμα μεγάλου ράλι. 

Ενώ η κατάσταση -με την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και τα lockdown σε κάποια μέρη- αρχίζει να θυμίζει τα περσινά Χριστούγεννα, η πορεία των χρηματιστηρίων είναι αρκετά διαφορετική, σημειώνει η Capital Economics. Σε αντίθεση με το sell-off του τελευταίου διαστήματος, οι μετοχές σημείωναν ράλι αυτό τον καιρό πέρυσι. 

Capital Economics: Οι αγορές θα ξεπεράσουν την Όμικρον, αλλά μην περιμένετε ράλι-1

Η αντίθεση αυτή έχει μερικές εξηγήσεις:  

–          Πρώτον, πέρυσι τα χρηματιστήρια ενισχύονταν από την ανακάλυψη των πολύ αποτελεσματικών εμβολίων, που σήμαινε ότι η οικονομική ζημιά από αυτό το κύμα των κρουσμάτων θα περιοριζόταν. Φέτος, η προοπτική ενός πιθανώς ανθεκτικού στα εμβόλια στελέχους φαίνεται να θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή την αισιόδοξη άποψη. 

–          Δεύτερον, το νομισματικό και δημοσιονομικό περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό τώρα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες γίνονται πολύ πιο αυστηρές, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ενώ οι κυβερνήσεις δεν απαντούν με τα μεγάλα πακέτα υποστηρικτικών μέτρων που είδαμε πέρυσι.  

–          Τρίτον, το ράλι στις μετοχές -και ειδικά σε εκείνες του τεχνολογικού κλάδου- έχει διανύσει πολύ δρόμο. Η Capital Economics δεν είναι ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι μετοχές είναι φούσκα. Αλλά με δεδομένο το πόσο έχει τραβήξει το ράλι, δεν θα της έκανε εντύπωση εάν κάποιοι επενδυτές επέλεγαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους προς το τέλος του χρόνου, με δεδομένες τις ανησυχίες για την Όμικρον και τη στάση των κεντρικών τραπεζών. 

Πάντως, παρά την αβεβαιότητα, το βασικό σενάριο της Capital Economics θέλει τις επιπτώσεις του ιού να υποχωρούν με τον καιρό, επιτρέποντας στις μετοχές να ανακτήσουν μέρος των μεγάλων απωλειών που σημείωσαν το τελευταίο διάστημα. Παρ’  όλα αυτά, δεν θα είναι η αρχή ενός νέου ράλι, αφού ο οίκος προβλέπει ότι οι αποδόσεις που θα δώσουν τα χρηματιστήρια τα επόμενα 1-2 χρόνια θα είναι απογοητευτικές. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News