Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Απότομη «προσγείωση» λόγω της μετάλλαξης Όμικρον στις ΗΠΑ

Wall Street: Απότομη «προσγείωση» λόγω της μετάλλαξης Όμικρον στις ΗΠΑ

Με πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street καθώς το αρχικό ισχυρό ράλι ξεθώριασε απότομα από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον στις ΗΠΑ.

Η πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ξεκίνησε με δυναμική άνοδο, χάρη στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προσθέτουν θέσεις εργασίας με υγιή ρυθμό τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, τα κέρδη άρχισαν να περιορίζονται σταδιακά μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, ο οποίος επανέλαβε ότι «οι κίνδυνοι για επίμονο υψηλό πληθωρισμό έχουν σαφώς αυξηθεί», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας θα προσαρμοστεί.

Αυτό όμως που άλλαξε το σκηνικό ήταν η επιβεβαίωση από τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον στην Καλιφόρνια με ήπια ωστόσο συμπτώματα. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 462 μονάδες ή 1,34%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης κατέγραφε άνοδο μεγαλύτερη των 520 μονάδων. Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,2%, κλείνοντας κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων για πρώτη φορά από τις 13 Οκτωβρίου. Με πτώση 1,83% έκλεισε και ο Nasdaq, αφού δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη του που έφθασαν έως 1,8% στην αρχή της συνεδρίασης, συνεχίζοντας το μοτίβο της έντονης μεταβλητότητας που ακολουθεί στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. 

Ο μεγαλύτερος χαμένος ήταν οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων, με τις μετοχές των American Airlines, Delta Air Lines και United Airlines να καταγράφουν βουτιά μεγαλύτερη από 5% εκάστη. Η μετοχή της Boeing απώλεσε 3% της αξίας της. 

Με πτώση 5% και 4% αντίστοιχα και η μετοχή των Norwegian Cruise Line Holdings και Carnival. 

Ενώ και οι 11 κλάδοι του S&P 500 παρουσίαζαν αρχικά άνοδο, οι περισσότεροι έκλεισαν τη συνεδρίαση στο «κόκκινο» με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει ο τομέας επικοινωνίας.

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street γνώρισαν έντονη μεταβλητότητα τις τελευταίες συνεδριάσεις, αρχής γενομένης της Παρασκευής, όταν ο Dow γνώρισε την χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Οκτώβριο του 2020. Οι μετοχές ανέκαμψαν τη Δευτέρα για να επιστρέψουν ξανά σε πτώση την Τρίτη. 

 Στη διάρκεια του Νοεμβρίου που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα, ο Dow απώλεσε 3,7% της αξίας του, παρουσιάζοντας πτώση για δεύτερο μήνα στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,8%, ενώ ο Nasdaq ήταν ο μόνος που έκλεισε με κέρδη της τάξης 0,25%. Ο Russell 2000 κατέγραψε απώλειες 4,3% το Νοέμβριο, στην χειρότερη μηνιαία επίδοση από το Μάρτιο του 2020. 

Ωστόσο και οι τρεις δείκτες καταγράφουν σταθερά κέρδη για φέτος. Ο Dow ενισχύεται 12,7% και ο S&P 500 21,6% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Ο Nasdaq εμφανίζεται κέρδη 20,6%. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα στοιχεία της ADP έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 534.000 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ το Νοέμβριο ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για 506.000 θέσεις.

Τα στοιχεία της Markit για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ ήταν ελαφρώς χειρότερα του αναμενομένου, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν λιγότερο του αναμενομένου. 

moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News