ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Έπιασε» τις 920 μονάδες – Σε υψηλό 6 μηνών οι τράπεζες

Στο +0,57% και τις 923 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: «Έπιασε» τις 920 μονάδες –  Σε υψηλό 6 μηνών οι τράπεζες

Το τεχνικό σημείο των 920 μονάδων ανακατέλαβε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βέβαια θα είχε βλέψεις να προσεγγίσει και το υψηλό έτους (929 μονάδες), εφόσον δεν συναντούσε εμπόδια από την επαναδραστηριοποίηση ορισμένων πωλητών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο κατά 0,57% και ενισχύθηκε στις 923,07 μονάδες, σχετικά μακριά από το υψηλό ημέρας, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από πέντε μονάδες σε σύγκριση με το κλείσιμο της Τετάρτης (917,87 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επτά μονάδες (από 920,3 έως 927,67 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να καθορίζεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, φθάνοντας μία ανάσα από τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Οι τράπεζες, για ακόμη μία συνεδρίαση, συνέχισαν να έχουν ρόλο πρωταγωνιστή, με τη μετοχή της Alpha Bank να ενισχύεται κατά τουλάχιστον 2% και να επανέρχεται στο 1,13 ευρώ. Στο +1,4% ακολούθησε η μετοχή της Eurobank, ενώ η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στο +1,6%.

Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία αυξήθηκε κατά 2,2% και τα 15,4 ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα (2,1%) διαμορφώθηκε η άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ. Aegean, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή συμπλήρωσαν το ανοδικό σπιράλ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, προσκόμματα στην ανοδική κίνηση προσπάθησαν να θέσουν οι ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν στις μετοχές των Jumbo, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ, οι οποίες καθορίστηκαν πέριξ του 1%.

Προσπάθεια διάσπασης της συσσώρευσης 

Η Λεωφόρος Αθηνών, με όχημα κυρίως τις τράπεζες, προσπαθεί αισίως να «σπάσει» την πολύμηνη συσσώρευση και να προσεγγίσει το ανώτερο σημείο του έτους, το οποίο βρίσκεται στις 929 μονάδες και το οποίο σημειώθηκε στις 30 Αυγούστου του 2021.

Τα πολύ καλά εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, η πρόσφατη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, αλλά και η αναμενόμενη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s αποτελούν τους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι στηρίζουν το θετικό story.  

Στα αισιόδοξα στοιχεία θα πρέπει να προστεθεί και η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τους ημερήσιους τζίρους να έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και να κινούνται σταθερά άνω των 70 εκατ. ευρώ.  

Από την άλλη πλευρά, η εξέλιξη της πανδημίας και η αβεβαιότητα για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, συνιστούν εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια. Το αν αποδειχθούν και ανυπέρβλητα, μένει να φανεί σε λίγες εβδομάδες. 

Σε υψηλό 6μήνου οι τράπεζες   

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέραμε, συνέχισε να αποτελεί τον βασικό πρωταγωνιστή, με τον δείκτη να ενισχύεται κατά 1,5% και να τερματίζει στις 609,37 μονάδες, το υψηλότερο σημείο από τις αρχές Μαΐου.   

Η μετοχή της Alpha Bank συγκέντρωσε το υψηλότερο ενδιαφέρον, κερδίζοντας 2% και ανακαταλαμβάνοντας το τεχνικό σημείο του 1,13 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία κινήθηκε στο +1,6% και το 1,47 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,4% και το 0,98 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έπεται στο +0,7% και τα 2,8 ευρώ. Κέρδη κατά 1,5% εμφάνισε και η μετοχή της Attica Bank, η οποία βρέθηκε στα 4,2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 2,02% 1,134 ευρώ   
  • Attica Bank 1,57% 4,20 ευρώ   
  • Eurobank 1,45% 0,98 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 0,67% 2,84 ευρώ   
  • Πειραιώς 1,66% 1,474 ευρώ   

«Κεφάλι» για τους αγοραστές   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 2,2% και τα 15,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ κατέγραψε άνοδο κατά +2,1% και έκλεισε μία ανάσα από τα 10,3 ευρώ. 

Πολύ καλή ήταν η εικόνα και στη μετοχή της Aegean, η οποία τερμάτισε στο +1,8% και τα 5,09 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να ακολουθεί στο +1,4% και τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή στο +1,3%.  

Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo διολίσθησε κατά 1,2% και τα 13,3 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil να χάνουν κατά 1,2% και κατά 0,8%, αντίστοιχα. Η μετοχή του ΟΠΑΠ, από την πλευρά της, υποχώρησε κατά 0,9%, ενώ στα ίδια επίπεδα έκλεισε και η μετοχή του ΟΛΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Autohellas ξεχώρισε στο +1,8% και τα 8,7 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε η μετοχή της Ικτίνος, η οποία αυξήθηκε κατά 1,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Παπουτσάνης μειώθηκε κατά 1,7% και τα 2,28 ευρώ.  

Συνολικά, 47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 61 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 24 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 67,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς          

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News