Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 11:40
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί η S&P Dow Jones indices διαγράφει κινεζικές εταιρείες από τους δείκτες

Γιατί η S&P Dow Jones indices διαγράφει κινεζικές εταιρείες από τους δείκτες

Μετά τη FTSE Russell την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη μία εταιρεία χρηματιστηριακών δεικτών ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει ορισμένες κινεζικές επιχειρήσεις από τους δείκτες της, έπειτα από σχετικό εκτελεστικό διάταγμα της κυβέρνησης Τραμπ. Σε μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, η S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι απομακρύνει μετοχές κατηγορίας Α, μετοχές εισηγμένες στο Χογκ-Κογκ και ADRs δέκα κινεζικών εταιρειών από τους δείκτες της. Μεταξύ των κινεζικών επιχειρήσεων που διαγράφονται συγκαταλέγονται οι Hangzhou Hikvision Digital Technology Co Ltd και Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC). Η διαγραφή θα τεθεί σε ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου. 

Είχε προηγηθεί παρόμοια κίνηση την προηγούμενη εβδομάδα από την FTSE Russell, ανακοινώνοντας τη διαγραφή οκτώ κινεζικών επιχειρήσεων από τα χρηματιστηριακά της προϊόντα, στο πλαίσιο του εκτελεστικού διατάγματος της κυβέρνησης Τραμπ, το οποίο απαγορεύει στους Αμερικανούς επενδυτές να τοποθετήσουν σε χρεόγραφα επιχειρήσεων που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα», αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2021.

Οι κινήσεις διαγραφής των κινεζικών επιχειρήσεσων από τους χρηματιστηριακούς δείκτες έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια και αντίδραση της Κίνας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίγκ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News