Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 14:14
ΕΜΠΟΡΙΟ

Tι σημαίνει η επιλογή της Τζάνετ Γέλεν για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Tι σημαίνει η επιλογή της Τζάνετ Γέλεν για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, επέλεξε την πρώην πρόεδρο της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζάνετ Γέλεν, για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Οικονομικών. Εάν η Γερουσία εγκρίνει τον διορισμό της, τότε η κ. Γέλεν, αυτή τη φορά ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με την Κίνα, επισημαίνει το CNBC σε ανάλυσή του.

Οι σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις είχαν επιδεινωθεί επί θητείας του προέδρου Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Προτάσσοντας το δόγμα «πρώτα η Αμερική», ο Τραμπ είχε επιβάλει αρκετά μέτρα προστατευτισμού σε βάρος της Κίνας, όπως η δασμολόγηση κινεζικών αγαθών και εμπόδια στην πρόσβαση στην αμερικανική αγορά για ορισμένες κινεζικές επιχειρήσεις. Βασικό του επιχείρημα η προστασία της εθνικής ασφαλείας και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από την πλευρά του Πεκίνου.

Και η ίδια η Τζάνετ Γέλεν είχε στο παρελθόν εκφράσει ενστάσεις για τις κινεζικές πρακτικές. Παρ΄όλα αυτά, ήταν υπέρ του ανοικτού εμπορίου και του διεθνούς εμπορικού συστήματος, σε μια ένδειξη ότι η ίδια, όπως και αρκετοί από το επιτελείο Μπάιντεν, θα υιοθετήσουν πιο μετριοπαθή στάση στις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών.

«Εάν κοιτάξει κανείς το ιστορικό της, ήταν πιο μετριοπαθής σε ζητήματα που αφορούν την Κίνα σε σύγκριση με αρκετά στελέχη στην κυβέρνηση Τραμπ», αναφέρει στο CNBC ο Κλιτ Βίλεμς, πρώην κορυφαίος διαπραγματευτής του Λευκού Οίκου σε θέματα εμπορίου. «Νομίζω ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να θέσει ως προτεραιότητα τον διάλογο και την επικοινωνία, να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την ένταση» προσθέτει ο κ. Βίλεμς.

Τον Ιούνιο του 2018, τέσσερις μήνες αφότου αποχώρησε από τη FED, η Γέλεν είχε εκφράζει τις ανησυχίες της για την εσωστρέφεια των ΗΠΑ και την απομάκρυνση της χώρας από το φιλευλεύθερο, ανοικτό οικονομικό μοντέλο που ακολουθούσε έως τότε. «Διακρίνουμε σημαντική υπαναχώρηση από τις βασικές αρχές που πρέσβευαν οι ΗΠΑ και όλοι οι θεσμοί που έχουμε χτίσει στη μεταπολεμική περίοδο», είχε αναφέρει σε εκδήλωση της Credit Suisse.

Η Γέλεν έως τώρα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το πώς θα προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έχει παραδεχθεί ότι υπάρχουν «ακανθώδη» ζητήματα στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Στο Ασιατικό Χρηματοοικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Χογκ-Κογκ τον Ιανουάριο, η Γέλεν είχε προειδοποιήσει ότι ζητήματα όπως οι επιδοτήσεις του κράτους σε κρατικές επιχειρήσεις και ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας στην τεχνολογία -θίγοντας ζητήματα εθνικής ασφαλείας- είνανι δύσκολο να αντιμετωπισθούν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News