Business & Finance Δευτέρα 9/11/2020, 16:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Νέοι δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα

Νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαπιστώνει «έλλειψη προόδου» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον.

Η σύγκρουση των δύο πλευρών αφορά τις εκατέρωθεν κατηγορίες για παράνομες επιχορηγήσεις στις δύο κατασκευάστριες εταιρείες αεροπλάνων, την ευρωπαϊκή Airbus και την αμερικανική Boeing. Μια διαμάχη, η οποία κρατά από το 2006.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα. Παρά τις προσπάθειές μας, εξαιτίας της έλλειψης προόδου από την αμερικανική πλευρά, επιβεβαιώνουμε ότι η Ε.Ε. θα ασκήσει το δικαίωμά της και θα επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα σε σχέση με την Boeing» δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Βάλντις Ντομπρόφσκις. 

Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο, Τρίτη. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων, εφόσον υπάρξει επίλυση του διμερούς ζητήματος -ένα σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, χάρη στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Άλλωστε ο 78χρονος πολιτικός έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις και τη συνεργασία με τη Γηραιά Ήπειρο.

Οι ευρωπαϊκοί δασμοί, όπως υπενθύμισε ο Ντομπρόφσκις, συνιστούν απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς, αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίοι επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 σε αεροσκάφη της Airbus, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Το 2006 η Ουάσιγκτον είχε καταγγείλει τις Βρυξέλλες ότι επιχορηγεί την ευρωπαϊκή αεροδιαστημική εταιρεία Airbus, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Η Ευρώπη είχε επίσης προβεί σε αντίστοιχες καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον χρηματοδοτεί την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Boeing.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΕ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν παράσχει αθέμιτες και παράνομες επιχορηγήσεις προς τις Airbus και Boeing. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, η Ευρώπη το έχει πράξει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News