Business & Finance Παρασκευή 5/11/2021, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των αποδόσεων από τον Ιούνιο του 2020

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των αποδόσεων από τον Ιούνιο του 2020

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αποκλιμάκωση από τον Ιούνιο του 2020 γνώρισαν το τελευταίο πενθήμερο οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές υπαναχώρησαν από τα επιθετικά τους στοιχήματα ως προς τις μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις, μετά τις πιο ήπιες τοποθετήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ και της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Οι ομολογιακές αποδόσεις στον “πυρήνα” του ευρώ υποχώρησαν την Πέμπτη σε χαμηλό μηνός, ενώ στην ευρωπεριφέρεια σε χαμηλό εβδομάδας, καθώς οι δύο κεντρικές τράπεζες έδειξαν ότι δεν βιάζονται καθόλου να αυξήσουν τα επιτόκιά τους. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στη σημερινή συνεδρίαση έξι μονάδες βάσης, στο -0,28%, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αποκλιμάκωση από τον Ιούνιο του 2020. Επίσης, η απόδοση του γερμανικού 30% υποχώρησε 10 μονάδες βάσης. 

Στην ευρωπεριφέρεια, το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης στο 0,88%, παρουσιάζοντας επίσης τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το Μάιο του 2020.

Αντίστοιχη η εικόνα και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους με την απόδοση του 10ετούς να περιορίζεται στο 1,08% με το spread στις 130 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 0,31%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 54 εκατ.ευρώ εκ των ποίων τα 24 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 0,84%, αφού είχε υποχωρήσει 13 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία συρρίκνωση από το Δεκέμβριο του 2020. Eιδικά, οι αποδόσεις των διετών βρετανικών αποκλιμακώθηκαν την εβδομάδα 31 μονάδες βάσης, στο 0,40%, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια πενθημέρου από τον Αύγουστο του 2009. 

«Ωστόσο, ακόμη και μετά την πτωτική διόρθωση των τελευταίων συνεδριάσεων, οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να προεξοφλούν σημαντική σύσφιγξη των επιτοκίων το επόμενο έτος», αναφέρουν αναλυτές της Commerbank, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να επαναληφθούν οι ανοδικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού. 

Και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, πήραν σήμερα τη σκυτάλη, μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο έτος, καθώς οι παράγοντες που τον καθοδηγούν παραμένουν προσωρινοί, παρότι ο ρυθμός μείωσης δεν θα είναι τόσο γρήγορος όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News