Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 11:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Έναρξη εβδομάδας με απώλειες στα χρηματιστήρια 

Σήμερα η τιμή του μπρεντ ενισχύεται κατά 0,90% και έχει ξεπεράσει τα 85 δολάρια το βαρέλι

Ευρώπη: Έναρξη εβδομάδας με απώλειες στα χρηματιστήρια 

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην εναρκτήρια συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, με τη συνεχιζόμενη άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων να συνεχίζει να τροφοδοτεί τις ανησυχίες για την επιτάχυνση του πληθωρισμού. Παράλληλα περαιτέρω προβληματισμός αναδύθηκε από τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας, το οποίο κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021 έτρεξε με τον βραδύτερο ρυθμό στο διάστημα του τελευταίου χρόνου. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,43%, με τους βασικούς κλαδικούς δείκτες να κινούνται σε αρνητικό έδαφος και εκείνους των πρώτων υλών και της ενέργειας να αποτελούν εξαίρεση, παίρνοντας ώθηση από την ανοδική τάση στις αγορές των εμπορευμάτων. 

Σήμερα η τιμή του μπρεντ ενισχύεται κατά 0,90% και έχει ξεπεράσει τα 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού παρουσιάζει κέρδη της τάξεως του 1,17%, στα 82,72 δολάρια το βαρέλι. 

Πτώση περί του 0,42% σημειώνει το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στο Λονδίνο ο FTSE 100 οπισθοχωρεί κατά 0,13%, στο -076, ο CAC 40 στο Παρίσι, το χρηματιστήριο του Μιλάνου κινείται χαμηλότερα κατά 0,51%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κινεζική κυβέρνηση το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,9% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τους αναλυτές να αναμένουν ρυθμούς ανάπτυξης 5,2%. Οι διακοπές ρεύματος, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα κρούσματα κορωνοϊού και οι ανησυχίες για την κρίση στην αγορά ακινήτων επιβάρυναν την οικονομία.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή έτρεξε με ρυθμό 3,1% τον Σεπτέμβριο, έναντι προβλέψεων για 4,5%, κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων από τις ελλείψεις ρεύματος. 

Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, επέδρασε αρνητικά στις μετοχές των ειδών πολυτελείας, καθώς είναι εταιρείες που εξαρτώνται από την κατανάλωση της ασιατικής χώρας, ενώ οι αναφορές ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σκέφτεται να επιβάλει έναν φόρο κατανάλωσης, λειτούργησαν επίσης ανασταλτικά για τις μετοχές των συγκεκριμένων εταιρειών. 

Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Philips, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της για το γ΄ τρίμηνο τα οποία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων. Ο ολλανδική εταιρεία ανακαλεί έως 4 εκατ. αναπνευστικά μηχανήματα, ενώ όπως ανέφερε η έλλειψη σε ημιαγωγούς επηρέασε τον ισολογισμό της. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News