Business & Finance Πέμπτη 14/10/2021, 11:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Διατηρείται το θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια

Στηρίγματα στον τεχνολογικό κλάδο προσφέρουν οι μετοχές των κατασκευαστριών ημιαγωγών

Ευρώπη: Διατηρείται το θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια

Η ανοδική τάση από διατηρείται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία επεκτείνουν τα κέρδη από τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οδεύουν προς το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,80%, παίρνοντας μεγάλη ώθηση από τον κλάδο των πρώτων υλών που πραγματοποιεί ράλι με κέρδη περί του 2,30% και τον τεχνολογικό που ενισχύεται κατά 1,75%.  

Ανοδικά κινούνται και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να κινείται υψηλότερα κατά 0,68%, ανεπαίσθητα πιο ψηλά με άνοδο 0,72% βρίσκεται ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με παρόμοια θετική μεταβολή κινείται και ο CAC 40 στο Παρίσι, στο +0,79% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Ο STOXX 600 με τα σημερινά κέρδη έχει φέρει σε ισορροπία τις συνεδριάσεις στις οποίες κατέγραψε κέρδη και απώλειες, από πέντε για κάθε περίπτωση. 

Ως επί το πλείστον, το κλίμα την τρέχουσα εβδομάδα είναι θετικό στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι οι εισηγμένες θα παρουσιάσουν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021, παρά το γεγονός ότι στο εν λόγω χρονικό διάστημα, ο πληθωρισμός «άνοιξε» ταχύτητα και κινήθηκε υψηλότερα, για να φθάσει στο 3,4% τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη. 

Στηρίγματα στον τεχνολογικό κλάδο προσφέρουν οι μετοχές των κατασκευαστριών ημιαγωγών, ASML, AMS και BE Semiconductor, οι οποίες κινούνται ανοδικά, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το προηγούμενο τρίμηνο της TSMC από το Ταϊβάν, της οποίας τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 13,8%. 

Στη σημερινή ημέρα, η «παραφωνία» έρχεται από την Κίνα και συγκεκριμένα από τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο, οι οποίες και «αναρριχήθηκαν» στο 10,7% σε ετήσια βάση, επίπεδο που συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Η ευρεία αυτή επιτάχυνση του εν λόγω δείκτη, συνιστά άλλη μια ένδειξη ότι οι τιμές στις πρώτες ύλες ίπτανται, κάτι που ανεβάζει και τι κόστος παραγωγής των τελικών προϊόντων. Ένα κόστος το οποίο με τη σειρά του μετακυλίεται στους καταναλωτές, ασκώντας έτσι στον πληθωρισμό ανοδικές πιέσεις. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News