Business & Finance Παρασκευή 15/10/2021, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πρώτη εβδομάδα αποκλιμάκωσης για τις γερμανικές αποδόσεις μετά από δύο μήνες

Ομόλογα: Πρώτη εβδομάδα αποκλιμάκωσης για τις γερμανικές αποδόσεις μετά από δύο μήνες

Σε άνοδο επέστρεψαν και πάλι οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, στο τέλος μίας ιδιαίτερα νευρικής εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε σε υψηλά πολλών μηνών για να υποχωρήσει εν συνεχεία, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να σκιαγραφήσουν μία εικόνα για τον αντίκτυπο που θα έχει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος στον πληθωρισμό και στην οικονομία. 

Οι αποδόσεις σε όλες σχεδόν τις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ αυξήθηκαν δύο έως τρεις μονάδες βάσης, αφού υποχώρησαν επτά έως 12 τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο -0,17%. Υπάρχουν κάποιες θετικές ειδήσεις από τη Γερμανία, όπου Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού, σε μία εξέλιξη που γεννά ελπίδες ότι η κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν.      
Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις παρέμειναν “ακινητοποιημένες” στα επίπεδα της Πέμπτης, στη 10ετία στο 0,89% και στη πενταετία στο 0,13%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 66 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. έγιναν στην πενταετία.  

Παρ΄όλα αυτά, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών γνώρισαν σε εβδομαδιαία βάση την πρώτη αποκλιμάκωση μετά από επτά διαδοχικές εβδομάδες ανόδου, που ανέβασαν σταθερά το κόστος κοντά στο -0,08% από το -0,50% στα τέλη Αυγούστου.

Οι αποδόσεις ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής του Σεπτεμβρίου ενισχύθηκαν 0,7%, οριακά χαμηλότερα από το 0,9% που είχαν παρουσιάσει τον Αύγουστο, αλλά πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση 0,2%. Επίσης, “προσπέρασαν” πολύ εύκολα τα στοιχεία του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν που έδειξαν επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος και υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών. 

Στην αμερικανική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε 4,4 μονάδες βάσης, στο 1,57%. “Τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής απομακρύνουν κάποιες ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό, αλλά αφήνουν τους επενδυτές να διερωτώνται εάν η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα γίνει νωρίτερα απ΄ό,τι έχουν σηματοδοτήσει οι κεντρικές τράπεζες”, αναφέρουν αναλυτές. 
  
Οι ανησυχίες αυτές ήταν που ώθησαν τις ομολογιακές αποδόσεις σε υψηλά πέντε μηνών στην αρχή της εβδομάδας, για να ακολουθήσουν δύο συνεδριάσεις μεγάλης αποκλιμάκωσης, εν μέσω ανησυχιών ότι το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος θα υπονομεύσει την ανάκμψη. Η έντονη μεταβλητότητα και οι απότομες διακυμάνσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων, σύμφωνα με traders της αγοράς.

Αναλυτές της ING θεωρούν ότι το sell off στις αγορές κρατικού χρέους του ευρώ θα συνεχιστεί με μικρά μόνο διαλείμματα. “Οι αγορές είναι άκρως ανήσυχες για την έναρξη του tapering από την Φέντεραλ Ριζέρβ και για πιθανή επιτοκιακή αύξηση, τη στιγμή που στερούνται ενός δυνατού καταλύτη που θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές”.   
  
moneyreview.gr 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News