Business & Finance Τετάρτη 13/10/2021, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των αποδόσεων σε διάρκεια μηνός

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των αποδόσεων σε διάρκεια μηνός

Αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, υπαναχωρώντας από τα υψηλά πέντε περίπου μηνών, με τις τιμές να ακολουθούν το γενικότερο ράλι των αγορών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε τέσσερις μονάδες στο -0,13%, αφού νωρίτερα όμως είχε αγγίξει και πάλι το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαίου στο -0,085%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση σε διάρκεια μηνός. «Υπήρξε μία γενικευμένη σταθεροποίηση στην αγορά», ανέφερε στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

Tη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική, γαλλική και ολλανδική 30ετία να υποχωρεί έως και 7,5 μονάδες βάσης. Στο γερμανικό 30ετές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση από τον Ιούλιο. 

Ωστόσο, η ελληνική αγορά κρατικού χρέους κινήθηκε στο δικό της ρυθμό, χωρίς να ακολουθήσει την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις υπολοιπες αγορές. Η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 0,92% με το spread στις 110 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία έφθασε στο 0,15%.

Τα σημάδια για αλλαγή πολιτικής από την Φέντεραλ Ριζέρβ αποτελούν το βασικό παράγοντα που κατευθύνει τις αποδόσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20 μονάδες βάσης στη γερμανική 10ετία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, τα χθεσινά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που έδειξαν αύξηση 5,4% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο, οριακά υψηλότερα από τον Αύγουστο και τις προβλέψεις των αναλυτών, ήταν αναμενόμενα, γι΄αυτό και διέκοψαν για λιγο μόνο το ράλι των τιμών στα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό απλώς επικροτούν το σενάριο που θέλει την Fed να προχωρά στην έναρξη του tapering το Νοέμβριο. 

Η αγορά ομολόγων βρήκε επίσης στήριγμα στις ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, από τη στιγμή που κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα κατέβασαν τον πήχη για τις προβλέψεις τους στο 2,4% από το 3,7%, επικαλούμενα τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. 

Αναφορικά με τη νέα προσφορά, η Ιταλία άντλησε 6,5 δισ.ευρώ από την έκδοση τριετών, επταετών και 30ετών ομολόγων, καταβάλοντας ωστόσο το υψηλότερο τίμημα εδώ και αρκετούς μήνες. Η Γερμανία άντλησε 816 εκατ.ευρώ από την έκδοση 30ετούς. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News