Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 19:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων

Ομόλογα: Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων

Mε μεγαλύτερη ένταση συνεχίστηκαν σήμερα οι ρευστοποιήσεις στην αγορά κρατικού χρέους, με τις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων να εκτινάσσονται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο, τη στιγμή που οι αγορές χρήματος προεξοφλούν επιτοκιακή αύξηση έως τα τέλη του 2022 από την ΕΚΤ.

Ο νέος γύρος ανόδου των αποδόσεων καθοδηγήθηκε από τη Βρετανία, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων βραχυπρόθεσμου ορίζοντα εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020, στην απόηχο των σχολίων του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι και του μέλους του δ.σ. Μάικλ Σάντερς, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν πιο γρήγορα σε επιτοκιακές αυξήσεις. Η απόδοση των βρετανικών 10ετών ενισχύθηκε περισσότερο από πέντε μονάδες βάσης, παρασύροντας σε άνοδο και το κόστος δανεισμού του ευρώ. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των βρετανικών και γερμανικών 10ετών διευρύνθηκε στις 135 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018 βρέθηκαν και οι αποδόσεις των ελβετικών 10ετών, στο -0,067%. «Τα πάντα παρπέμπτουν στον πληθωρισμό και οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Η αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών ωθεί σε άνοδο τις αποδόσεις σε μία άκρως αρνητική εξέλιξη για τις αγορές ομολόγων», αναφέρει ο Πήτερ Σκάφρικ, στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε περισσότερο από δύο μονάδες βάσης στο -0,108%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο, αφού κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη των 20 μονάδων βάσης στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, οδεύοντας ολοταχώς σε θετικό έδαφος.

Στα ίδια υψηλά επίπεδα παρέμειναν οι αποδόσεις και στην ελληνική αγορά. Το κόστος δανεισμού στη 10ετία παρέμεινε στο 1,91%, ενώ στην πενταετία στο 0,13%.

Τα οψιόν στην αγορά χρήματος δίδουν μία πιθανότητα άνω του 80% για μία επιτοκιακή αύξηση των 10 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο του 2022, συγκριτικά με την πιθανότητα του 60% που έδιδαν μόλις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Για την Τράπεζα της Αγγλίας, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει 100% μία αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022. «Παρά το γεγονός ότι η Ευρωζώνη επιδεικνύει καλύτερες αντοχές όσον αφορά στη νομισματική πολιτική της συγκριτικά με τις ΗΠΑ, η άνοδος των τιμών καταναλωτή έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε πολλά μέλη της ΕΚΤ», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING Αντουάν Μπουβέ. Τις πληθωριστικές πιέσεις εντείνει και η συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών πετρελαίου, με το αργό να διαπερνά σήμερα το φράγμα των 80 δολαρίων για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών. Παρ΄όλα αυτά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, εμφανίστηκε και πάλι καθησυχαστικός, λέγοντας ότι η σημερινή κλιμάκωση του πληθωρισμού δεν πρόκειται να πυροδοτήσει αλλαγή στη νομισματική πολιτική.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News