Business & Finance Τρίτη 12/10/2021, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πάνω από 0,1% οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών

Ομόλογα: Πάνω από 0,1% οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών

Το φράγμα του 0,1% πέρασαν για πρώτη φορά από το Μάιο οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω προσδοκιών για πιθανή συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία. 

Τα τρία κόμματα που κέρδισαν τα υψηλότερα ποσοστά στις γερμανικές εκλογές αναμένεται να σχηματίσουν έως την Παρασκευή τη βάση πάνω στην οποία θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε συζητήσεις για δημιουργία συνασπισμού, όπως ανακοίνωσαν το Κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών. “Η είδηση για έναρξη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των γερμανικών κομμάτων πυροδότησε sell off σε γερμανικά 10ετή”, εξηγεί ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένα συνασπισμός φανάρι μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες δαπάνες, ενισχύοντας την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά ωθώντας σε άνοδο και τις ομολογιακές αποδόσεις. Παρότι Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες είναι ιδεολογικά κοντά, οι πολιτικές τους απέχουν από αυτές των Φιλελευθέρων, ειδικά στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο -0,102%, αφού αρχικά άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο απο το Μάιο στο -0,092%. Γενικότερα, το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά αρκετών μηνών, με σταθερό “τροφοδότη” τις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νομισματική πολιτική. “Οι επενδυτές αρχίζουν να διερωτώνται ως προς τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων και για το εάν θα παραμείνουν περισσότερο χρόνο απ΄αυτόν που εκτιμούν οι κεντρικοί τραπεζίτες”, σημειώνει αναλυτής της Union Bancaire Privie. O ίδιος αναλυτής προβλέπει ότι οι αποδόσεις του ευρώ θα συνεχίσουν να ακολουθούν την κατεύθυνση των βρετανικών και αμερικανικών oμολογιακών αποδόσεων. 

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 0,908%, ενώ του γαλλικού αυξήθηκε λίγο περισσότερο από μία μονάδα βάσης στο 0,23%. Σταθερό στο 0,91% παρέμεινε το κόστος δανεισμού και στην ελληνική 10ετία.

Αναλυτές της Deutsche Bank χαρακτήρισαν το τελευταίο sell off στις αγορές ομολόγων ως μία επανατοποθέτηση της αγοράς η οποία προεξοφλεί πλέον αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, με τους επενδυτές να περιμένουν τώρα μία επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2022. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News