Business & Finance Πέμπτη 14/10/2021, 22:50
ΑΓΟΡΕΣ

ΜSCI: Ενεργητικό αξίας 7,1 τρισ.δολαρίων είναι εκτεθειμένο σε κρυπτονομίσματα

ΜSCI: Ενεργητικό αξίας 7,1 τρισ.δολαρίων είναι εκτεθειμένο σε κρυπτονομίσματα

Προσοχή θεσμικοί επενδυτές: Είτε πιστεύετε σε αυτά είτε όχι, οι κίνδυνοι από τα κρυπτονομίσματα καιροφυλαχτούν να πλήξουν το χαρτοφυλάκιό σας, σύμφωνα με την MSCI. 

Τουλάχιστον 52 εταιρείες που έχουν χρηματιστηριακή αξία 7,1 τρισ.δολαρίων βρίσκονται εκτεθειμένες σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με ανάλυση του MSCI. Σε αυτές ανήκουν πολλοί και διαφορετικοί παίκτες, όπως η Coinbase, η Tesla, η MicroStrategy, ακόμη και η JPMorgan Chase & Co.. 

Η αυξανόμενη σημασία της τάξης αυτού του ιδιαίτερα ασταθούς ενεργητικού συνοδεύεται από πλήθος προκλήσεων τόσο για τους επενδυτές όσο και για τις εταιρείες καθώς προσπαθούν να αποτιμήσουν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και κινδύνους διακυβέρνησης που συνοδεύουν τα κρυπτονομίσματα, αναφέρει η έκθεση. Αυτά περιλαμβάνουν ερωτήματα για τα πάντα, από εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου που προέρχονται από εξόρυξη κερμάτων, έως έλλειψη λογιστικών προτύπων για τα κρυπτονομίσματα καθώς και ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και τον τρόπο λειτουργίας των δικτύων, σύμφωνα με την MSCI.   

«Πραγματικά απλές ερωτήσεις αρχίζουν να γίνονται πολύ δύσκολες», αναφέρει ο Χάρλαν Τάφορντ, επικεφαλής της έρευνας για την εταιρική διακυβέρνηση της MSCI στη Βόρεια Αμερική «Για παράδειγμα, ποιος στην εταιρεία γνωρίζει το κλειδί πρόσβασης στο ιδιωτικό σας ανώνυμο πορτοφόλι που αποθηκεύει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε Bitcoin; Και πώς το παρακολουθείτε; » 

Ακόμη μία πρόκληση είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας για τα κρυπτονομίσματα μεταξύ των μελών των εταιρικών διοικητικών συμβουλίων. Η MSCI εξέτασε τις βιογραφίες περίπου 6.500 μελών του διοικητικού συμβουλίου και διαπίστωσε ότι μόνο 79 άτομα σε 64 εταιρείες είχαν αναφορές σε κρυπτονομίσματα ή blockchain, ενώ 1.114 έκαναν αναφορές σε κυβερνοασφάλεια. Εν τω μεταξύ, η αναζήτηση για «διαχείριση κινδύνου» απέδωσε 5.155 αποτελέσματα.

relates to $7 Trillion Worth of Stocks Are Exposed to Crypto Risks
 Source: MSCI

«Τα άτομα με προηγμένες δεξιότητες και εμπειρία στα κρυπτονομίσματα είναι πιθανό να είναι σπάνια», καταλήγει η έκθεση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News