Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή αποκλιμάκωση για τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Μικρή αποκλιμάκωση για τις αποδόσεις του ευρώ

Μικρή «ανάσα» πήρε σήμερα η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, μετά από την εκρηκτική άνοδο των αποδόσεων στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς οι τιμές ενέργειας υπαναχώρησαν από τα πρόσφατα υψηλά τους, με αποτέλεσμα να μετριαστούν ελαφρώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. 

Αφορμή για την υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έδωσαν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη. Οι επενδυτές στην αγορά κρατικών ομολόγων βρήκαν επίσης στήριγμα και στη νέα πρόταση των Ρεπουμπλικάνων που αποβλέπει στη γεφύρωση των διαφορών με τους Δημοκρατικούς εξέλιξη, που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για συμφωνία σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους.

Τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση παρουσίασε το κόστος δανεισμού στην ευρωπεριφέρεια και δη των ιταλικών. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 4,5 μονάδες βάσης στο 0,85% με αποτέλεσμα το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να περιορίστεί στις 104 μονάδες βάσης από το υψηλό εβδομάδας των 108 της Τετάρτης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετους περιορίστηκε ελαφρώς στο 0,86% με το spread στις 112 μονάδες βάσης, ενώ στην πεναετία παρέμεινε σταθερό στο 0,09%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 62 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.  

Στον “πυρήνα”, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε μία μονάδα βάσης στο -0,19%, χαμηλότερα από το -0,14% που άγγιξε προχθές. Ο βασικός δείκτης που παρακολουθεί τις πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,7633%, στο χαμηλότερο επίπεδο εβδομάδας και περίπου 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το υψηλό επταετίας που άγγιξε την Τετάρτη. «Η πτώση των τιμών φυσικού αερίου συνέβαλε στη σταθεροποίηση της αγοράς, όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι γιατί η τάση παραμένει ανοδική», σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING Αντουάν Μπουβέ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά βρήκε κάποιο στήριγμα και στο προχθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg ότι η ΕΚΤ εξετάζει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων όταν θα λήξει το ΡΕΡΡ στα τέλη Μαρτίου του 2022 το οποίο θα είναι συμπληρωματικό στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Δεν είναι τυχαίο που οι φήμες αυτές έρχονται τώρα καθώς πλησιάζει η πολύ σημαντική συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», αναφέρει ο Μπουβέ, ο οποίος θεωρεί ότι οι παράμετροι του όποιου νέου προγράμματος θα είναι σημαντικοί.  

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News