Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 19:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Υπό ανοδική πίεση οι αποδόσεις – Μόνιμη ανησυχία ο πληθωρισμός

Ομόλογα: Υπό ανοδική πίεση οι αποδόσεις – Μόνιμη ανησυχία ο πληθωρισμός

Με άνοδο του κόστους δανεισμού άνοιξε η εβδομάδα για την αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να αναγκάσουν τελικά τις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να αποσύρουν μέτρα στήριξης πιο γρήγορα του αναμενομένου, σε μία εξέλιξη που επερεάζει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα στην αγορά. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο -0,21%, χωρίς να απομακρυνθεί ιδιαίτερα από το υψηλό τριμήνου που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα, στο -0,17%.

Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα παρουσίασαν χειρότερη επίδοση, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται 2,5 μονάδες βάσης, στο 0,84%. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι δημοτικές εκλογές στην Ιταλία επανέφεραν στο προσκήνιο το στοιχείο της πολιτικής αβεβαιότητας με αποτέλεσμα να ενταθούν οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα. Οι κάλπες στις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας έδειξαν προβάδισμα της κεντροαριστεράς και κάμψη της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. «Ενα χαμηλό ποσοστό θα μπορούσε να οδηγήσει την Λέγκα σε αποχώρηση από την κυβέρνηση συνασπισμού, δημιουργώντας ρήγμα στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι», εξηγούν αναλυτές της Societe Generale. 

Ελαφρά κλιμακωση των αποδόσεων είχαμε και στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 113 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ στη 10εταία. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,85% με το spread στις 110 μονάδες βάσης, ενώ το πενταετούς στο 0,08%. 

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν 20 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται τελικά πολύ πιο πιεστικός απ΄ό,τι είχαν προβλέψει οι διαμορφωτές πολιτικής αλλά και μετά την πιο επιθετική γραμμή που υιοθέτησαν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Αναλυτές αναφέρουν ότι το περιβάλλον για τις ομολογιακές αποδόσεις παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο, με τις τιμές πετρελαίου να κινούνται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι και τις τιμές φυσικού αερίου να εκτινάσσονται σε νέα υψηλά.

Οι ανησυχίες του πληθωρισμού είναι έκδηλες και στις νέες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος είπε ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών λειτουργεί ως διαρθρωτικός παράγοντας στις διαταραχές που παρατηρούνται στην παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά οιαδήποτε ένδειξη μισθολογικών αυξήσεων. «Η αγορά ομολόγων δείχνει αυτή τη στιγμή ότι ο πληθωρισμός συνιστά πολύ μεγαλυτερη ανησυχία σε σχέση με την αγορά μετοχών. Μπορούμε να το ονομάσουμε στασιμοπληθωρισμό, που σημαίνει αύξηση του πληθωρισμού και μικρότερη ανάπτυξη», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News