Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Επεσαν» οι αποδόσεις – Mειώνεται το χρέος με αρνητικό yield

Ομόλογα: «Επεσαν» οι αποδόσεις – Mειώνεται το χρέος με αρνητικό yield

Σε καθοδική πορεία γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση μετά την εκρηκτική άνοδο των προηγούμενων ημερών, αν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η καθοδική αυτή διόρθωση θα είναι μάλλον παροδική. 

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 3,4% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008 ξεπερνώντας ελαφρώς και τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη Eurostat.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις δεν φαίνεται να είναι και τόσο προσωρινές όσο διατείνονται οι κεντρικοί τραπεζίτες, με τις αγορές ομολόγων να επανατοθετούνται στα νέα δεδομένα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Στιούαρτ Κόουλ, οικονομολόγος της Equiti Capital στο Λονδίνο.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης στο -0,24%, στη μεγαλύτερη μηναία αποκλιμάκωση σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών εβδομάδων. Σε εβδομαδιαία βάση, οι γερμανικές αποδόσεις αναμένεται να παρουσιάσουν την πρώτη αποκλιμάκωση μετά από πέντε διαδοχικές εβδομάδες αύξησης.

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση των ιταλικών 10ετών υποχώρησε 6,6 μονάδες βάσης, στο 0,81%, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια τριών εβδομάδων.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι μεταβολές των αποδόσεων ήταν οριακές, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία στο 0,83% και στην πενταετία στο 0,05%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε ωστόσο στα 102 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 80 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Οι αποδόσεις του ευρώ ακολούθησαν την αποκλιμάκωση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης, υποχωρώντας κάτω απο το φράγμα του 1,50%. Η Deutsche Bank σημειώνει ότι οι τιμές των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν 1,2% στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας την χειρότερη επίδοση από τον Φεβρουάριο. 

Αναλυτές ερμήνευσαν την χθεσινή καθοδική διόρθωση των αποδόσεων ως μία κίνηση σταθεροποίησης παρά ως διαρθρωτική αλλαγή, καθώς οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να αλλάζουν γραμμή και να γίνονται πιο επιθετικές παρά τις ενδείξεις ότι η ανάκαμψη αρχίζει να χάνει ταχύτητα.

Το χρέος με αρνητική απόδοση 

Η αλλαγή στάσης της αγοράς αποτυπώνεται στη μείωση της αξίας του χρέους με αρνητική απόδοση, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb, σε μία σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές αρχίζουν να νοιώθουν άβολα από την αύξηση του πληθωρισμού και την προοπτική μείωσης των μέτρων στήριξης από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες.

Το κρατικό χρέος του ευρώ με αρνητική απόδοση περιορίστηκε στην αξία των 5,42 τρισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου από τα 6,4 τρισ.ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Τώρα, το χρέος με αρνητική απόδοση εκπροσωπεί το 59,8% της συνολικής αγοράς κρατικών ομολόγων του ευρώ αξίας 9 τρισ.ευρώ, υποχωρώντας σημαντικά από το 69% της αγοράς στα τέλη Αυγούστου.

Πρόκειται για σημαντική αλλαγή από τα τέλη του προηγούμενου έτους, όταν τα τρία-τέταρτα της αγοράς είχε αρνητικά επιτόκια. «Οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών που ήταν σε αρνητικό έδαφος επιστρέφουν πάνω από το μηδέν και πιστεύουμε ότι και αυτές των γερμανικών είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψουν πάνω από το μηδέν έως τα τέλη του έτους», αναφέρει η Αλθέα Σπινόζι της Saxo Bank. H απόδοση του γαλλικού 10ετούς κυμαίνεται τώρα στο 0,11%.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News