Business & Finance Τρίτη 5/10/2021, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ο φόβος του πληθωρισμού τροφοδοτεί την άνοδο των αποδόσεων

Ομόλογα: Ο φόβος του πληθωρισμού τροφοδοτεί την άνοδο των αποδόσεων

Σταθερά σε άνοδο παρέμειναν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, από τη στιγμή που οι τιμές πετρελαίου άγγιξαν νέο υψηλό τριών ετών, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση του πληθωρισμού καθώς και πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. 

Τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους έντασης ή κρίσεις, όμως ο πληθωρισμός συνιστά σοβαρή απειλή αναγκάζοντας τους επενδυτές να επανατοποθετηθούν στην προοπτική μίας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Τζιμ Ρέιντ, σημειώνει ότι οι αγορές φοβούνται μία αύξηση του πληθωρισμού πολύ μεγαλύτερη απ΄αυτή που περιμένουν οι κεντρικοί τραπεζίτες τους επόμενους μήνες, εκτιμώντας ότι έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο. 

Άλλωστε και ο ΟΠΕΚ+ έδωσε χθες το μήνυμα ότι θα παραμείνει στη γραμμή της σταδιακής αύξησης της παραγωγής του, κρατώντας στα ύψη τις τιμές και πυροδοτώντας εκ νέου φόρους ότι αυτή η πληθωριστική σπείρα θα αποσταθεροποιήσει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο βασικός δείκτης της Ευρωζώνης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι ετών πάνω από το 1,8%. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε περαιτέρω 3,5 μονάδες βάσης στο -0,183%. Στο επίπεδο αυτό, βρίσκεται 30 μονάδες βάσης συγκριτικά με δύο μήνες πριν.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις παρέμειναν στάσιμες με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 86 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 64 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Στο 10% το κόστος δανεισμού διατηρήθηκε στο 0,84%, ενώ στην πενταετία στο 0,06%. 

Στην ανιούσα οι αποδόσεις τόσο σε Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ. Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ξέφυγε σε νέο υψηλό δύο ετών στο 1,09%, ενώ του αντίστοιχου αμερικανικού κλιμακώθηκε περαιτέρω πέντε μονάδες βάσης, στο 1,53%, μετά μάλιστα και από τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει με ύφεση εάν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους.  

Τα τελευταία στοιχεία στην Ευρωζώνη έδειξαν μεν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή τον προηγούμενο μήνα, όμως οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις έβαλαν φρένο στη ζήτηση και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας περιόρισαν τη δραστηριότητα, στοιχεία που έγιναν αισθητά και στις αποδόσεις.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News