Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έκλεισαν στο «κόκκινο» υπό την πίεση του πληθωρισμού

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έκλεισαν στο «κόκκινο» υπό την πίεση του πληθωρισμού

Σε χαμηλό δύο μηνών έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, καθώς τα προειδοποιητικά σημάδια από τις επιχειρήσεις και τη μεταποιητική δραστηριότητα υπογραμμίζουν τους κινδύνους που απειλούν την οικονομία από τις ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς και τον υψηλό πληθωρισμό. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4%, με τεχνολογία, μεταλλευτικές και τράπεζες να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο δείκτης υποχώρησε σε εβδομαδιαία βάση 2,2%. 

Από τις μετοχές ξεχώρισε αυτή του online ομίλου λιανικής στον χώρο ηλεκτρικών AO World, που υποχώρησε 24,3%, η οποία ανακοίνωσε ότι οι ελλείψεις οδηγών στη Βρετανία και τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς έπληξαν τον ρυθμό αύξησης των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του έτους. 

Αλλωστε και τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα Σεπτεμβρίου, παρότι παρέμειναν ισχυρά, έδειξαν ότι η δραστηριότητα έχει επηρεαστεί από τις παγκόσμιες ελλείψεις σε πρώτες ύλες και ότι τα προβλήματα θα συνεχιστούν τροφοδοτώντας πληθωριστικές πιέσεις. «Επειδή φαίνεται ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει δεσμευμένη στις πολιτικές της στο άμεσο μέλλον, αυτό δεν σημαίνει ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε αναλυτής της Equiti Capital. 
 
«Για τις μετοχές, ο εκρηκτικός συνδυασμός επιβράδυνσης της ανάπτυξης, αυξημένου πληθωρισμού και υψηλότερων ομολογιακών αποδόσεων, σημαίνει μεγαλύτερη μεταβλητότητα και μικρότερες αποδόσεις», σημειώνουν από την πλευρά τους στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs. 

Υπό την πίεση των ομολογιακών αποδόσεων που εκτινάχθηκαν σε υψηλά τριμήνου αυτή την εβδομάδα και των ανησυχιών για κλιμάκωση του πληθωρισμού, ο δείκτης STOXX 600 έκλεισε το Σεπτέμβριο με πτώση 3,4%, στην χειρότερη μηνιαία επίδοση σε διάρκεια έτους. 

Η BofA Global Research υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις ευρωπαϊκές μετοχές, προβλέποντας πτώση 10% έως τα τέλη του έτους. 

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη έχασε 0,68%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρές απώλειες 0,04% και ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 0,84%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,27%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,04%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News