Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 13:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: «Πρεμιέρα» για τον Οκτώβριο με απώλειες στα χρηματιστήρια 

Κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, BMW και Daimler

Ευρώπη: «Πρεμιέρα» για τον Οκτώβριο με απώλειες στα χρηματιστήρια 

Με τον ίδιο τρόπο που αποχαιρέτησαν τον Σεπτέμβριο υποδέχθηκαν τον Οκτώβριο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σημειώνοντας απώλειες. Παράλληλα ολοκληρώνεται μια εβδομάδα ιδιαίτερα ταραχώδης, καθώς από τις πέντε συνεδριάσεις της στις τέσσερις κινήθηκαν πτωτικά, με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της Τρίτης στην οποία σημειώθηκε ένα μαζικό sell-off. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,20%, καταφέρνοντας όμως να μαζέψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που σημείωνε στο αρχικό στάδιο της συνεδρίασης, απώλειες που τον έφεραν σε χαμηλό δύο μηνών. 

Παρόμοια αρνητική μεταβολή παρουσιάζει και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου αποδυναμώνεται κατά 0,75%, ενώ αυτά σε Παρίσι και Μιλάνο, οριακά κινούνται άνω του μηδενός. 

Ο κλάδος των τραπεζών, των πρώτων υλών και ο υγειονομικός είναι εκείνοι που ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ αντιθέτως οι κλάδοι των ταξιδίων και αναψυχής και των ακινήτων είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν με τα περισσότερα κέρδη. 

Στις ευρωπαϊκές αγορές είναι έκδηλος ο προβληματισμός από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο. 
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, έτρεξαν με ρυθμό 3,4%, ανεβάζοντας ταχύτητα περαιτέρω από το 3,3% του Αυγούστου και φθάνοντας παράλληλα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, στον προπομπό της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Η ευρείας κλίμακας αύξηση 17,4% των τιμών στην ενέργεια, με αυτές του φυσικού αερίου να καταρρίπτουν το ένα ιστορικό υψηλό ρεκόρ μετά το άλλο, εξακολουθούν να ωθούν τις τιμές καταναλωτή στα ύψη, ενώ συμβολή στην άνοδο αυτή είχε και η αύξηση 2,3% στις τιμές των διαρκών προϊόντων σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου. 

Κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, BMW και Daimler, μετά την αναθεώρηση επί τα βελτίω της πρώτης για την πορεία της το 2021 και την απόφαση των μετόχων της δεύτερης η απόσχιση του τμήματος βαρέων φορτηγών να αποσχιστεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News