BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 870 μονάδες με «σούπερ» Viohalco και ΔΕΗ

Στο 0,66% και τις 871,06 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 870 μονάδες με «σούπερ» Viohalco και ΔΕΗ

Τη «μάχη» του προσήμου κατάφερε να κερδίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανέκτησε το τεχνικό σημείο των 870 μονάδων, απορροφώντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και λαμβάνοντας σημαντική στήριξη από τις μετοχές των Viohalco – ΔΕΗ. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, ξεπερνώντας την έντονη μεταβλητότητα, κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξης του 0,66% και ενισχύθηκε στις 871,06 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (865,34 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 19 μονάδες (από 853,87 έως 872,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 51 εκατομμύρια ευρώ. 

Παρότι η εκκίνηση της Παρασκευής ήταν πτωτική, ως απόρροια των εξωγενών πιέσεων, η ελληνική αγορά κατάφερε σταδιακά να απορροφήσει το σύνολο των ρευστοποιήσεων και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος. 

Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η μετοχή της Viohalco, η οποία εκτινάχθηκε κοντά στο +4% και τα 4,3 ευρώ. Πολύ καλή ήταν η εικόνα και στη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ αντίθετα, υπό κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές των Τέρνα ΕνεργειακήAegean. 

Τι φοβίζει το Χ.Α. στο δ’ τρίμηνο

Παρ’ όλα αυτά, ο δρόμος της Λεωφόρου Αθηνών στο δ’ τρίμηνο του 2021 μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι, δεδομένης της υψηλής πιθανότητας για ισχυρή διόρθωση στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, κάτι που θα επηρεάσει και τη «ρηχή» ελληνική.   

Ο φόβος για ένα ευρύ κύμα ανατιμήσεων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε άμεση απόσυρση των νομισματικών μέτρων, βρίσκεται στο μυαλό των περισσότερων αναλυτών, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο.  

Διαβάστε επίσης: Τουρκικές επιχειρήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο;  

Σήμερα, εξάλλου, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, φθάνοντας στο 3,4% και προκαλώντας μια σειρά ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές μετοχές.  

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί αυτή την στιγμή κατά 0,5%,ο γερμανικός DAX κατά 0,6% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,8%. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, πάντως, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 220 μονάδες, χάρη στα αισιόδοξα αποτελέσματα για το αντι-Covid χάπι της Merck.  

Από την πλευρά της, η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία αποχαιρέτισε τον Σεπτέμβριο με απώλειες άνω του 6%, καλείται να αντισταθεί στην αρνητική πλαγιοκαθοδική τάση, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τα εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη της πλειονότητας των εισηγμένων στο α’ εξάμηνο του 2021.  

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, αποτελεί μια έξτρα πηγή προκλήσεων, δεδομένου ότι μπορεί να στερήσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από το χρηματιστηριακό ταμπλό. 

Άνοδος 1% για Alpha, πτώση 1% για Πειραιώς – ΕΤΕ 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να παράσχει ουσιαστικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, καθώς ενισχύθηκε μόλις κατά 0,24% και τις 544.81 μονάδες. Βέβαια, κατόρθωσε να απορροφήσει την ενδοσυνεδριακή πτώση. 

Η μετοχή της Alpha Bank αποτέλεσε τον θετικό πρωταγωνιστή, καθώς αυξήθηκε κατά +1,1% και ανέκτησε το 1,10 ευρώ, ενώ μικρότερου εύρους κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της Eurobank, η οποία τερμάτισε στο 0,6% και το όριο του 0,81 ευρώ.  

Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς διολίσθησε κατά 1,2% και το 1,37 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 0,9% και βρέθηκε κάτω των 2,4 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank δε, ανέκαμψε στο +7%, μετά τις χθεσινές απώλειες του -24%. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 1,10% 1,107 ευρώ  
  • Attica Bank 7,30% 3,895 ευρώ  
  • Eurobank 0,62% 0,815 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,95% 2,397 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,22% 1,378 ευρώ 

«Κέρδισαν» οι αγοραστές 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό έγειρε προς την πλευρά των αγοραστών, με τη μετοχή της Viohalco να βρίσκεται στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών, κερδίζοντας 3,9%. Κατά 3,6% ενισχύθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ, μετά τη μείωση των short θέσεων.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Mytilineos αυξήθηκε κατά 2,3% και τα 14,4 ευρώ, ενώ κέρδη της τάξης του 2,6% εμφάνισε η μετοχή της ΕΧΑΕ. Κατά 2% ενισχύθηκε και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ακολουθεί στο +1,8%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 1,7% και τα 11,28 ευρώ, με τη μετοχή της Aegean να μειώνεται κατά 1,5%, της ΕΥΔΑΠ κατά 1,1% και του ΟΤΕ κατά 0,4%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat εκτινάχθηκε κατά 5%, ενώ οι μετοχές των Πλαίσιο, Cenergy και Intracom αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 4%. Από την άλλη πλευρά, υπό κλοιό έντονων πιέσεων βρέθηκε η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία διολίσθησε κατά 5,8%, μετά τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.   

Συνολικά, 61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 51 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 12 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς    

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News