Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 20:56
ΑΓΟΡΕΣ

Eυρωπαϊκές μετοχές: Με απώλειες άνω του 1% στην εβδομάδα

Eυρωπαϊκές μετοχές: Με απώλειες άνω του 1% στην εβδομάδα

Με απώλειες έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αξιολογήσουν τους κινδύνους από την πιο αυστηρή πολιτική της ΕΚΤ, η οποία σηματοδότησε τη μείωση του ρυθμού αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ στην χθεσινή συνεδρίασή της. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3%, σημειώνοντας πτώση στις τέσσερις από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης υποχώρησε περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Oι λεγόμενοι» «αμυντικοί» τομείς, όπως υγείας και real estate γνώρισαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση, όπως και ο κλάδος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που έχασε 1,2% της αξίας του. 

Το τηλεφώνημα μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ και του Αμερικανού ομολόγου Τζο Μπάιντεν προσέφερε κάποια ανάσα ειδικά στα ασιατικά χρηματιστήρια και δη στις μετοχές τεχνολογίας της Κίνας που δέχθηκαν πιέσεις από το νέο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθεί το Πεκίνο. 

Στην Ευρώπη οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν άνοδο 0,7%, ενώ από τον χώρο των πολυτελών ειδών ξεχώρισε η μετοχή της γαλλικής LVMH με άνοδο 0,8% από τη στιγμή που η HSBC συνέστησε την άνοδο της μετοχής της στους επενδυτές. Οι μεταλλευτικοί όμιλοι με προσανατολισμό την Κίνα γνώρισαν τα μεγαλύτερα κέρδη, της τάξης του 1,1%. 

Βεβαίως, οι ευρωπαϊκές μετοχές βρήκαν κάποια μικρή στήριξη στη δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα συνεχίσει να έχει ανοικτή τη στρόφιγγα του φθηνού χρήματος, παρά το γεγονός ότι προβλέπει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. 
  
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,09% στις 15.609,81 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση της τάξης του 0,31% στις 6.633,77 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 7.029,20 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,86% στις 25.686,47 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,2% στις 8.695,30 μονάδες. 

Στις επιμέρους μετοχέςη γαλλική εταιρεία πληροφορικής Atos ενισχύθηκε κατά 5,8% και η BioNTech πρόσθεσε 1,32% στον απόηχο των δηλώσεων δύο στελεχών της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας στο Spiegel ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ζητήσει την έγκριση του εμβολίου της κατά της COVID-19 σε παιδιά από πέντε ετών. 

Στον αντίποδα, η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Rubis υποχώρησε κατά 8%, αφού τα προβλήματα όσον αφορά την παραγωγή στην περιοχή της Καραϊβικής επισκίασαν τα βελτιωμένα κέρδη που ανακοίνωσε η εταιρεία για το α’ εξάμηνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News