Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 17:07
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέο υψηλό δεκαετίας το αλουμίνιο «μέσω» Γουινέας

Σε νέο υψηλό δεκαετίας το αλουμίνιο «μέσω» Γουινέας

Σε νέο υψηλό δεκαετίας «αναρριχήθηκε» το αλουμίνιο σήμερα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), καθώς το πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης στη Γουινέα πυροδότησε ένα κύμα ανησυχίας για προβλήματα στις προμήθειες του βασικού μετάλλου.

Περί τις 16:00 η τιμή του αλουμινίου στο LME σημειώνει άνοδο 1,22% στα 2.765,25 δολάρια, έχοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανέλθει έως τα 2.775,25 δολάρια το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011. 

Η Γουινέα είναι εκ των βασικότερων παραγωγών βωξίτη, του συστατικού που είναι απαραίτητο για την παρασκευή αλουμινίου. Το πραξικόπημα στην αφρικανική χώρα ενδεχομένως να προκαλέσει διαταραχές στην εύρυθμη λειτουργία των μονάδων παραγωγής βωξίτη και όχι μόνο. 

Σύμφωνα με τον Μάικλ Ουίντμερ, επικαλής για την αγορά μετάλλων στη Bank of America, στην αγορά βωξίτη για χρόνια καταγράφεται πλεόνασμα, ωστόσο οποιαδήποτε διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού θα έρθει να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα που έχει επιφέρει η πανδημία, κάτι που είναι πέρα για πέρα ανησυχητικό. 

Το αλουμίνιο από την αρχή του έτους καταγράφει κέρδη περί του 38% με την τιμή του όπως και των υπολοίπων βασικών μετάλλων να ίπταται εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης. 

Οι παράγοντες της αγοράς έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους επίσης στην κινεζική επαρχία Γκουανγκξί, η οποία εξετάζει ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής. 

Το Πεκίνο έχει βάλει στο στόχαστρο την παραγωγή αλουμινίου εξαιτίας το ότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Η Κίνα παράγει περί του 60% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News