BUSINESS & FINANCE

Πού οφείλεται το ράλι της Viohalco και των θυγατρικών της

Η μετοχή έκλεισε σήμερα σε υψηλό 19 μηνών

Πού οφείλεται το ράλι της Viohalco και των θυγατρικών της

Σε υψηλές «πτήσεις» συνέχισε και σήμερα η μετοχή της Viohalco, η οποία εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών, καταφέρνοντας να ανακτήσει τα επίπεδα των 4,3 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της εισηγμένης εμφάνισε ισχυρά κέρδη της τάξης του 5,90% και τερμάτισε στα 4,31 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο της ημέρας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης , διακινήθηκαν μετοχές συνολικής αξίας σχεδόν 2 εκατ. ευρώ (1,88 εκατ. ευρώ).

Η σημερινή επίδοση, όπως είναι φυσικό, είναι η καλύτερη τόσο του 2021 όσο και των τελευταίων 12 μηνών, με τη Viohalco να «μετράει» σωρευτική άνοδο κατά 15,2% από τις αρχές του νέου έτους και 52% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021.

Την ίδια ώρα, η ποσοστιαία μεταβολή του τελευταίου 6μήνου διαμορφώνεται σε 89% και των τελευταίων 30 ημερών σε 29%. Ο μέσος τζίρος δε, του τελευταίου μήνα κυμαίνεται σε σχεδόν 655.000 ευρώ.

Ωστόσο, η κίνηση της Viohalco συμπαρέσυρε θετικά και τις υπόλοιπες μετοχές του Ομίλου. Ενδεικτικά, η μετοχή της Cenergy ενισχύθηκε σήμερα κατά 3% και τα 2,04 ευρώ, διευρώντας στο +17,9% τα σωρευτικά κέρδη του έτους και στο 84% τα σωρευτικά κέρδη του 12μήνου.

Από την πλευρά της, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έκλεισε με άνοδο της τάξης του 2,6% και διαμορφώθηκε στο 1,988 ευρώ, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του 2021 αλλά και του 12μήνου (2 ευρώ).

Πού αποδίδεται το ράλι

Το ευοίωνο σπιράλ για τις μετοχές του Ομίλου αποδίδεται στην εισαγωγή της Viohalco σε τέσσερις δείκτες του Stoxx από τις 22 Μαρτίου του 2021, εξέλιξη η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει την εισροή «φρέσκων» ξένων κεφαλαίων.

Η εισαγωγή αφορά τους δείκτης Stoxx Developed and Emerging Markets Total Market, Stoxx Emerging Markets Total Market, Stoxx Eastern Europe Total Market και Stoxx All Europe Total Market.

Την ίδια ώρα, ο Όμιλος λαμβάνει ώθηση κι από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των θυγατρικών της, με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να απαλλάσσεται από κάθε αμερικανικό δασμό στις εξαγωγές φύλλων αλουμινίου στις ΗΠΑ.

Στα θετικά προσμετράει και η άνοδος των τιμών στην αγορά των μετάλλων, με την τιμή του χάλυβα να κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 10 ετών, γεγονός το οποίο αυξάνει τις προσδοκίες για ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2020 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 18 Μαρτίου του 2021. 

Σύμφωνα πάντως με τις ενδιάμεσες καταστάσεις του α’ εξαμήνου, ο Όμιλος εμφάνισε τζίρο 1,875 δισ. ευρώ, με τον κλάδο του αλουμινίου να απαρτίζει το 30% των συνολικών πωλήσεων. Ακολούθησε ο κλάδος του χαλκού (28%), των καλωδίων (14%) και του χάλυβα (19%).

Το προσαρμοσμένο EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) δε, ανήλθε σε 126,3 κατ. ευρώ, ποσό μερικώς εξασθενημένο σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019, όταν είχε διαμορφωθεί σε 155 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο οφείλεται στις πρωτοφανείς επιπτώσεις του α’ κύματος του κορωνοϊού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News