Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 22:15
ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Xρυσός: Μικρή υποχώρηση περιμένοντας τα στοιχεία για την απασχόληση

Xρυσός: Μικρή υποχώρηση περιμένοντας τα στοιχεία για την απασχόληση

Υποχώρησαν οι τιμές του χρυσού στη σημερινή συνεδρίαση, αφού όμως αρχικά άγγιξαν υψηλό τεσσάρων εβδομάδων, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη όλη την προσοχή τους στα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώνονται την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές συνεχίζουν να «αποκωδικοποιούν» τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο συνέδριο νομισματικής πολιτικής στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση άσκησε κάποιες πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο, καθώς μία δυναμική ανάγνωση των στοιχείων θα μπορούσε να δώσει στα «γεράκια» της Fed πρόσφορο έδαφος για να υποστηρίξουν πιο επιθετική νομισματική πολιτική.   

Υπό αυτές τις συνθήκες, η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο το συμβόλαιο του χρυσού υποχώρησε 0,4% κλείνοντας στα 1.808,67 δολ. ανά ουγγιά, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Αυγούστου. 

Ο Πάουελ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να αρχίσει να μειώνει από φέτος τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων – από τα τρέχοντα επίπεδα των 120 δισ. δολ. – χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 

Μετά την ομιλία Πάουελ οι επενδυτές περιμένουν να ξεκινήσει από φέτος η συρρίκνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, χωρίς όμως η κεντρική τράπεζα να υιοθετεί κάποια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές, όπως εκτιμούν οι αναλυτές και αυτό ώθησε προς στιγμή σε άνοδο την τιμή του χρυσού χωρίς ωστόσο να καταφέρει να σταθεροποιηθεί. Αφορμή για την πτώση έδωσε ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος ανέκαμψε από το χαμηλό δύο εβδομάδων που υποχώρησε την Παρασκευή, αμέσως μετά τις δηλώσεις Πάουελ. 

Απώλειες σημείωσε και ο άργυρος, της τάξης του 0,3%, διαμορφούμενος στα 23,93 δολ. ανά ουγγιά. 

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων η πλατίνα έχασε επίσης 0,3% στα 1.004,48 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο σημείωσε άλμα σχεδόν 2,5% και σκαρφάλωσε στα 2.479,50 δολ. ανά ουγγιά. 

   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News