Business & Finance Πέμπτη 6/05/2021, 10:30
ΑΓΟΡΕΣ

O χαλκός είναι το νέο… πετρέλαιο

O χαλκός είναι το νέο… πετρέλαιο

Ο κόσμος κινδυνεύει να «ξεμείνει» από χαλκό, καθώς διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση, σύμφωνα με την Bank of America που προβλέπει ότι οι τιμές του βασικού μετάλλου θα εκτιναχθούν στα 20.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο. 

Σε σημείωμά του προς επενδυτές ο αναλυτής της BofA, Μάικλ Γουίντμερ υπογράμμισε ότι τα αποθέματα του χαλκού έχουν συρρικνωθεί σε επίπεδα που είχαμε να δούμε εδώ και 15 χρόνια, ενώ η ζήτηση βαίνει αυξανόμενη, καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά και επιδιώκουν δυναμικό rebound. Υπό τις συνθήκες αυτές προβλέπει σημαντικό έλλειμμα προσφοράς τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά με «βίαιες» ανατιμήσεις. Εκτιμά ότι θα έχουμε επανισορρόπηση της αγοράς το 2023 και το 2024, χωρίς να αποκλείονται νέα ελλείμματα από το 2025 και έπειτα. 

Σε δηλώσεις του στο CNBC ο Ντέιβιντ Νόιχαουζερ, ιδρυτής και γενικός διευθυντής του αμερικανικού hedge fund Livermore Partners ανέφερε ότι η αποδυνάμωση του δολαρίου σε συνδυασμό με την αύξηση των έργων υποδομών ανά τον κόσμο ανεβάζουν τις τιμές όλων των βασικών μετάλλων. Όπως είπε ο χαλκός προβλέπεται για τα επόμενα 5 με 10 έτη να έχει αυξαηνόμενη ζήτηση. «Πιστεύω ότι είναι το νέο πετρέλαιο και βλέπω και εγώ την τιμή του να φτάνει στα 20.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο» σημείωσε. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News