Business & Finance Κυριακή 6/12/2020, 20:55
BUSINESS & FINANCE

Τι συμβαίνει με τα βιομηχανικά μέταλλα

Σε υψηλό 8 ετών η τιμή τους

Τι συμβαίνει με τα βιομηχανικά μέταλλα

Στροφή προς τα βιομηχανικά μέταλλα πραγματοποιούν οι επενδυτές διεθνώς, ευελπιστώντας ότι οι αισιόδοξες ειδήσεις από το μέτωπο των εμβολίων, σε συνδυασμό με τα πακέτα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης, θα οδηγήσουν σε αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί επενδυτές τοποθετούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε μέταλλα, όπως το νικέλιο και ο χαλκός, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει την τιμή των μετάλλων στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν των τελευταίων οκτώ ετών.

Το σιδηρομετάλλευμα, από την πλευρά του, αποτελεί ενδεχομένως την πλέον κερδοφόρα τοποθέτηση για το 2020, ενώ  διάφορα μη επεξεργαμένα υλικά, όπως το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος, έχουν καταγράψει άλμα της τάξης του 15% από τα τέλη Σεπτεμβρίου και του 40% από τα μέσα του έτους.

Αντίστοιχο «άλμα» έχει παρατηρηθεί και στις μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών. Ενδεκτικά, οι μετοχές των Freport-McMoran και Century Aluminum θεωρούνται από τις πλέον ευνοημένες των τελευταίων εβδομάδων, ακολουθώντας κατά πόδας τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη.

Η εξήγηση του ράλι

Τα βιομηχανικά μέταλλα θεωρούνται τα αναγκαία υλικά για κάθε είδους αναπτυξιακή δραστηριότητα, από την κατασκευή κατοικιών έως την παραγωγή ηλεκτρικίνητων οχημάτων.

Συχνά, η τιμή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για χαλκό και άλλα πρωτογενή υλικά.

Με δεδομένη την τάχιστη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, αλλά και την προσδοκία για άμεσο rebound τόσο της αμερικανικής όσο και της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, δεν θεωρείται έκπληξη το γεγονός ότι οι τιμές των μετάλλων έχουν πάρει την ανηφόρα.

Ιδίως μετά τη δραματική βουτιά, η οποία σημειώθηκε κατά το β’ τρίμηνο του 2020, όταν το σύνολο των χωρών του πλανήτη ετέθη σε ένα ιδιότυπο καθεστώς lockdown, με καθίζηση κάθε είδους οικονομικής δραστηριότητας.

Την Παρασκευή, για παράδειγμα, η τιμή των συμβολαίων χαλκού έκλεισε στα 7,722 δολάρια, έχοντας καταγράψει άλμα της τάξης του 25% από τις αρχές του 2020.  Αντίστοιχα, η τιμή του αλουμινίου διαμορφώθηκε στα 2.044 δολάρια, έχοντας σημειώσει άνοδο άνω των 130 δολαρίων σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2020.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News