Business & Finance Τρίτη 16/02/2021, 22:22
ΜΕΤΑΛΛΑ

Απαρχή ενός νέου κύκλου ανόδου για βασικά και πολύτιμα μέταλλα;

Απαρχή ενός νέου κύκλου ανόδου για βασικά και πολύτιμα μέταλλα;

Η μεγάλη άνοδος των εμπορευμάτων είναι πράγματι η αρχή ενός νέου κύκλου ανόδου; Η πλατίνα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ ο χαλκός άγγιξε υψηλά περίπου δέκα ετών στις τελευταίες συνεδριάσεις. 

Η άνοδος, παρά το γεγονός ότι έχασε έδαφος στη σημερινή συνεδρίαση, καθοδηγείται από την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση από την Κίνα αλλά και από τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών και της βιομηχανίας υδρογόνου, με τη ζήτηση να είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει την προσφορά, σύμφωνα με αναλυτές, τροφοδοτώντας ένα παρατεταμένο ράλι. 

Η πλατίνα έχει ενισχυθεί περίπου 20% από τις αρχές του έτους, ενώ η τιμή χαλκού καταγράφει άνοδο πάνω από 90% από τα επίπεδα του περυσινού Μαρτίου. 

Στο ράλι έχουν συμβάλει και οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, καθώς ο εμβολιασμός παρουσιάζει πρόοδο και η νέα δέσμη μέτρων ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανοίξει την «πόρτα» για επενδύσεις σε προγράμματα υποδομών. 

«Βλέπω περαιτέρω άνοδο των τιμών», αναφέρει ο αναλυτής της Bank of America Μάικλ Γουίντμερ, ο οποίος αναμένει μεγάλα ελλείμματα στην αγορά ορισμένων πολύτιμων και βασικών μετάλλων που θα συνεχιστούν και τα επόμενα έτη. Εάν κοιτάξει κάποιος την αγορά του παλλάδιου, θα διαπιστώσει ότι πέρασε μία ολόκληρη 10ετία σε bear market (από το 2001) με τις τιμές να έχουν ενισχυθεί από τότε περισσότερο από 1.500%. 

Στην άνοδο των τιμών συμβάλει και η αυξανόμενη ζήτηση από την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία εκπροσωπεί περίπου το 40% της ζήτησης για πλατίνα ετησίως ήτοι 8 εκατ. ουγκιές. Οι κατασκευαστές ατοκινήτων προτιμούσαν για χρόνια το παλλάδιο και το ρόδιο, όμως οι υψηλές τιμές τους τους έχουν στρέψει στην πλατίνα. 

Αναλυτές της Citi αναμένουν ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα χρησιμοποιήσουν 800.000 ουγκιές λιγότερο παλάδιο και 800.000 ουγκιές περισσότερη πλατίνα έως τα τέλη του 2022, μειώνοντας τη συνολική ζήτηση για παλλάδιο κατά 8% και αυξάνοντας την αντίστοιχη ζήτηση για πλατίνα κατά 10%. 

Οι πιο αυστηροί κανονισμοί για τις εκπομπές ρύπων στην Κίνα αναμένεται επίσης να οδηγήσουν στην αυξημένη χρήση πλατίνας στην κατασκευή φορτηγών μεγάλου βάρους, κατά 50% μόνο εφέτος, εκτιμά ο αναλυτής Τζόνσον Μάθιου. 

 

Διόρθωση των τιμών στη σημερινή συνεδρίαση

 

Ωστόσο, οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων σημείωσαν στη σημερινή συνεδρίαση διόρθωση, κάτι που ήταν αναμενόμενο, μετά το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων ημερών. Αναλυτές της TD Securities απέδωσαν την πτώση σε ρευστοποιήσεις κερδών.

Η τιμή πλατίνας υποχώρησε περίπου 3% στα 1.265,36 δολάρια, αφού όμως άνοιξε τη συνεδρίαση με άνοδο, με το πολύτιμο μέταλλο να αγγίζει αρχικά το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2014. 

Σε πτώση 1,7% βρέθηκε και η τιμή του χρυσού, αγγίζοντας προς στιγμή τα 1.796 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μίας περίπου εβδομάδας. Αντίστοιχα, η τιμή αργύρου υποχώρησε 1,1% στα 27,29 δολάρια η ουγκιά. 

moneyreview.gr

 
 

 
    TD Securities’ Ghali said the drop was attributable to
profit-taking after a rally driven by speculation over the
potential for platinum demand to rise as a result of greener
technologies.
    The metal, which is used in automobile catalytic converters
to limit exhaust emissions, has rallied about 20% this year on
hopes that a recovery in the car market and a push for cleaner
energy would spur demand.
    “While the upswing in the platinum price was fundamentally
justified at first, given its previous undervaluation and the
expectation of a renewed supply deficit, we now see signs of
speculative excess,” Commerzbank analysts said in a note. 
    On the technical front, “the 14-day relative strength index
(of platinum) is now in overbought territory, which should sound
alarm bells”, they added.     
    Spot silver fell 1.1% to $27.29 an ounce, while
palladium rose 0.1% to $2,391.33 after peaking at a
one-month high of $2,424.26.

 (Reporting by K. Sathya Narayanan in Bengaluru
Editing by Bernadette Baum and Lisa Shumaker)
 (([email protected]; within U.S. +1 646 223
8780, outside U.S. +91 80 6182 2732; Reuters Messaging:
[email protected]))
nL4N2KM379
———-

 (C) Refinitiv 2021. All rights reserved. The Refinitiv content received through this service is the intellectual property of Refinitiv or its third party suppliers. Republication or redistribution of content provided by Refinitiv is expressly prohibited without the prior written consent of Refinitiv, except where permitted by the terms of the relevant Refinitiv service agreement. Neither Refinitiv nor its third party suppliers shall be liable for any errors, omissions or delays in content, or for any actions taken in reliance thereon. Refinitiv and its logo are trademarks or trademarks of the Refinitiv group of companies around the world.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News