Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 18:44
BUSINESS & FINANCE

Γιατί «ξεθωριάζει» το ράλι των μετάλλων;

Απώλειες για χρυσό, ασήμι, πλατίνα, παλλάδιο και χαλκό

Γιατί «ξεθωριάζει» το ράλι των μετάλλων;

Σημαντικές πιέσεις δέχεται η αγορά των μετάλλων, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να στρέφονται προς τα υψηλότερου ρίσκου assets, με την ευφορία στα διεθνή χρηματιστήρια να ευνοεί το αίσθημα για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των συμβολαίων χρυσού υποχωρεί σήμερα κατά 2,58% και διαμορφώνεται στα 1.787 δολάρια ανά ουγγιά, διολισθαίνοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.800 δολαρίων.

Ταυτόχρονα, η τιμή του ασημιού, μετά το ισχυρό ράλι –α λα GameStop– στις αρχές της εβδομάδας, καταγράφει πτώση κατά 2,66% και κυμαίνεται στα 26,185 δολάρια. Απώλειες κατά 1,6% εμφανίζει και η αξία της πλατίνας, ενώ μικρότερου εύρους πιέσεις δέχονται ο χαλκός και το παλλάδιο.

Η πτώση στην τιμή των μετάλλων συνοδεύεται από την ταυτόχρονη άνοδο τόσο του δολαρίου όσο και των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν το πράσινο «φως» για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραδοσιακά η αγορά των μετάλλων ευνοείται σε περιόδους αστάθειας ή αναταραχής, καθώς ιδίως ο χρυσός θεωρείται ασφαλές «καταφύγιο» για τους επενδυτές.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον χρυσό είναι μια ισχυρή ανάκαμψη, η οποία θα οδηγήσει σε ράλι τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων» παραδέχεται ο Λάκλαν Σο, αναλυτής εμπορευμάτων στη National Australia Bank.

Αντίθετα, αν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην αποκατάσταση της ομαλότητας, τότε είναι βέβαιο ότι οι επενδυτές θα επιστρέψουν στην αγορά των μετάλλων, παρέχοντας σημαντικές στηρίξεις.

Αυτή την στιγμή, εξάλλου, η τιμή του χρυσού κινείται σε επίπεδα κάτω του μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών. «Ο χρυσός τελεί υπό πίεση» παραδέχεται ο Ντάνιελ Μπρίζεμαν, αναλυτής της Commerzbank, ο οποίος «βλέπει» διατήρηση των βραχυπρόθεσμων καθοδικών κινήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδες, και κυρίως τη Δευτέρα, η τιμή του ασημιού σκαρφάλωσε στα 30 δολάρια, ως απόρροια της προσπάθειας χιλιάδων μικρο-επενδυτών του Reddit να πλήξουν τις short θέσεις των hedge funds κι άλλων θεσμικών επενδυτών.

Όμως, αυτή η εντυπωσιακή άνοδος δεν στηριζόταν σε κάποια αντικειμενικά θεμελιώδη μεγέθη, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί βραχύβια και η τιμή του μετάλλου να υποχωρήσει έκτοτε κατά 12%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News