Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Κίνα: Σχέδιο να θέσει υπό κρατικό έλεγχο τη Didi

Κίνα: Σχέδιο να θέσει υπό κρατικό έλεγχο τη Didi

Σχέδιο επεξεργάζεται το Πεκίνο να θέσει την προβληματική εταιρεία συνεπιβατισμού Didi υπό κρατικό έλεγχο, εξαγοράζοντας μερίδιο μέσω κρατικών επιχειρήσεων. 

Ο κρατικά ελεγχόμενος όμιλος Beijing Tourism Group και άλλες εταιρείες που εδρεύουν στο Πεκίνο σκοπεύουν να επενδύσουν στη Didi, την κινεζική εταιρεία που βρέθηκε στο στόχαστρο των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στα τέλη Ιουνίου, για λόγους ασφαλείας, δεδομενου ότι διαχειρίζεται τέραστιο όγκο δεδομένων. 

Η είδηση ότι μπορεί να τεθεί υπό κρατικό έλεγχο ώθησε σε άνοδο 6% τη μετοχή της, με αποτέλεσμα τα εβδομαδιαία κέρδη να αυξάνονται στο 14%. Παρ΄όλα αυτά, η μετοχή έχει απωλέσει περίπου το ήμισυ της αξίας της μετά την αρχική δημόσια εγγραφή της, εξαιτίας των πιέσεων από τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας. 

Η Didi βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα από τη στιγμή που η Υπηρεσία της Κίνας για τον Κυβερνοχώρο κατηγόρησε την εταιρεία ότι συγκέντρωσε παράνομα δεδομένα χρηστών. Η εταιρεία, ως εκ τούτου, αναγκάστηκε να σταματήσει να δέχεται νέους χρήστες, ενώ η εφαρμογή της απομακρύνθηκε από τα app stores της Κίνας. 

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσίευμα της WSJ ανέφερε ότι η Didi εξετάζει τη διαγραφή της από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα σκοπεύει και να αποζημιώσει τους επενδυτές για τις ζημίες που έχουν υποστεί μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Η εταιρεία ωστόσο διέψευσε το δημοσίευμα. 

Να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία της Κίνας για τον Κυβερνοχώρο έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις για τις εταιρείες που θέλουν να εισαχθούν σε ξένα χρηματιστήρια, πρώτον να συμμορφώνονται με την εθνική κινεζική νομοθεσία και δεύτερον να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των εθνικών δικτύων. 

Παρέμβαση όμως έχει κάνει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία εντείνει τώρα τον εποπτικό μηχανισμό της απέναντι στις κινεζικές επιχειρήσεις που θέλουν να εισαχθούν σε αμερικανικό χρηματιστήριο. Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή ζητά περισσότερα στοιχεία για τη διάρθρωση μίας εταιρείας και για τους κινδύνους που απορρέουν από μελλοντικά μέτρα που μπορεί να λάβει η κινεζική κυβέρνηση εναντίον τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News