Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 16:14
ΑΓΟΡΕΣ

Η Wall Street υποδέχεται σήμερα την Coinbase και το Bitcoin ίπταται 

Η Wall Street υποδέχεται σήμερα την Coinbase και το Bitcoin ίπταται 

Τις πόρτες της ανοίγει σήμερα Τετάρτη η Wall Street για να υποδεχθεί την Coinbase, η οποία από σήμερα θα είναι πλέον μια δημόσια εταιρεία, η πρώτη του είδους της. 

Η Αρχική Δημόσια Εγγραφή (IPO) της μεγαλύτερης πλατφόρμας διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, είναι βαρύνουσας σημασίας για τη συγκεκριμένη αγορά, καθώς αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα, ούτως ώστε να υποβαθμισθεί περαιτέρω η καχυποψία των επενδυτικών κύκλων για τα κρυπτονομίσματα. Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία συναντούν μεγάλη δυσπιστία από τους επενδυτές, καθώς δεν υπόκεινται κάτω από ρυθμιστικούς κανόνες ή κάποια χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή. 

Η είσοδος όμως της Coinbase στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σαφώς και φέρνει την αγορά των κρυπτονομισμάτων στο «οπτικό» πεδίο των επενδυτών, έστω και αν δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά, αλλά στις μετοχές της μεγαλύτερης πλατφόρμας διαπραγμάτευσης στις ΗΠΑ. 

Μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε μια εναλλακτική αγορά, δεν θα μπορούσε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή μέσω μια IPO. Αντ’ αυτού διάλεξε την άμεση εγγραφή (direct listing), μια διαδικασία στην οποία οι μετοχές διατίθενται απευθείας στους υποψήφιους επενδυτές, απουσία ενδιάμεσων. 

Στην περίπτωση της ΙΡΟ, η εταιρεία που θέλει να εισαχθεί προσλαμβάνει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ως ανάδοχο της διαδικασίας, το οποίο και αγοράζει τις μετοχές της εταιρείας αντί ενός στάνταρ ποσού και στη συνέχεια διαθέτει εκείνο τις προσφερόμενες μετοχές. 

Σύμφωνα με την Coinbase, η αποτίμησή της μετά τις τελευταίες ιδιωτικές συναλλαγές που διεξήγαγε έχει ανέλθει στα 68 δισ. δολάρια (όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο βρισκόταν μόλις στα 5,8 δισ. δολάρια) και μετά από την τη διάθεση των 114,85 εκατ. μετοχών, η αξία της αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια. 

Βάσει της προκαταρκτικής της ανακοίνωσης αναφορικά με τις επιδόσεις το α΄ τρίμηνο, είχε έσοδα 1,8 δισ. δολάρια, περισσότερα κατά σχεδόν 1,3 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα συνολικά περυσινά έσοδα.

Τα έσοδά της τα δημιουργεί από τις χρεώσεις τελών όταν οι χρήστες της πλατφόρμας της αγοράζουν και πωλούν κρυπτονομίσματα, ενώ δεν χρεώνει κάποιο ποσοστό για την αποθήκευση κρυπτονομισμάτων στα ψηφιακά πορτοφόλια των πελατών της. Η σύνηθης χρέωση είναι ένα ποσοστό 0,5% επί της συναλλαγής, αν και το ποσοστό αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί αναλόγως με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Επίσης υπάρχει η  χρέωση Coinbase, η οποία αφορά όλες τις συναλλαγές των κρυπτονομισμάτων και το ύψος της οποίας εξαρτάται από τη χώρα του χρήστη. 

Η εταιρεία διαθέτει τα δικά της προϊόντα, όπως το διεθνές σύστημα πληρωμών Coinbase Commerce, την πιστωτική κάρτα Coinbase Visa και το USD Coin (USDC), ένα σταθερό κρυπτονόμισμα το οποίο είναι συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο με σχέση ένα προς ένα. 
Η πολυαναμενόμενη ΙΡΟ της Coinbase, έχει δώσει ώθηση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με την τιμή του μεγαλυτέρου κρυπτονομίσματος με όρους κεφαλαιοποίησης Bitcoin, να καταρρίπτει σήμερα άλλο ένα ιστορικό υψηλό ρεκόρ, «σκαρφαλώνοντας» έως τα 64.829 δολάρια, για να περιορισθεί στη συνέχεια πέριξ των 64.160 δολαρίων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από standard.co.uk

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News