Business & Finance Πέμπτη 12/08/2021, 19:19
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στασιμότητα στην Ευρωζώνη, υποχώρησαν οι ελληνικές αποδόσεις

Στην ΗΔΑΤ η απόδοση του της ελληνικής δεκαετίας οριακά υποχώρησε στο -0,539% από 0,54% χθες

Ομόλογα: Στασιμότητα στην Ευρωζώνη, υποχώρησαν οι ελληνικές αποδόσεις

Αμετάβλητες παρέμειναν ως επί το πλείστον οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην αγορά της Ευρωζώνης, σε μια ημέρα κατά την οποία οι επενδυτές δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι, ωστόσο οι ελληνικοί τίτλοι κινήθηκαν όπως και οι ιταλικοί κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά. 

Απουσία σημαντικών εξελίξεων απόρροια της καλοκαιρινής ραστώνης στην Ευρώπη, το επενδυτικό ενδιαφέρον και σήμερα μονοπώλησαν τα μακροοικονομικά στοιχεία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Ειδικότερα, σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις των επιδομάτων ανεργία την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες μειώθηκαν στις 375.000, επίπεδο σύμφωνο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 
Παράλληλα στις ΗΠΑ οι τιμές παραγωγού έτρεξαν με ρυθμό 1% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια η αύξηση που καταγράφηκε ανήλθε στο 7,8%. Η συνεχιζόμενη άνοδος στις τιμές παραγωγού είναι ένα θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς αυξάνει το κόστος στις πρώτες ύλες των επιχειρήσεων.

Το κόστος αυτό συνηθίζεται να μετακυλίεται στους καταναλωτές με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων και μαζί τους και ο πληθωρισμός. Γι αυτό συχνά οι τιμές παραγωγού χαρακτηρίζονται ως προπομπός του πώς θα κινηθούν οι τιμές καταναλωτή.

Η ευρείας κλίμακας ενίσχυση της ζήτησης, έχει με τη σειρά της επιφέρει μεγαλύτερη ζήτηση για πρώτες ύλες, ωστόσο η προσφορά τους δεν επαρκεί την ίδια ώρα που την εφοδιαστική αλυσίδα ταλανίζουν προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει για άλλο έναν μήνα υψηλότερα τις τιμές παραγωγού σχεδόν σε όλες τις οικονομίες του κόσμου. 

Πίσω στην Ευρώπη, η αγορά των κρατικών ομολόγων δεν έδειξε να συγκινείται από τα σημερινά στοιχεία κι έτσι οι αποδόσεις τους έμειναν στα ίδια με χθες επίπεδα. 

Στην ΗΔΑΤ η απόδοση του της ελληνικής δεκαετίας οριακά υποχώρησε στο -0,539% από 0,54% χθες, ενώ εκείνη του πενταετούς κρατικού τίτλου χρέους επίσης αποκλιμακώθηκε κατά μια μονάδα βάση από το -0,24%, στο -0,23%. Η υποχώρηση αυτή της απόδοσης του δεκαετούς είχε σαν αποτέλεσμα το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund να συρρικνωθεί κατά μια μονάδα βάσης στις 97, από 98 χθες, καθώς η απόδοση της γερμανικής δεκαετίας παρέμεινε στο -0,45. 

Στα ίδια επίπεδα και απόδοση του δεκαετούς γαλλικού κρατικού ομολόγου στο -0,12%, ενώ κατά δύο μονάδες βάσης αποκλιμακώθηκε η απόδοση του αντίστοιχου κρατικού τίτλου χρέους, κλείνοντας στο 0,54%. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News