Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 21:10
BUSINESS & FINANCE

To νέο «καταφύγιο» της αγοράς έχει τη σφραγίδα της Ε.Ε.

To νέο «καταφύγιο» της αγοράς έχει τη σφραγίδα της Ε.Ε.

Οι πρώτες εκδόσεις χρέους από την Ε.Ε. στο πλαίσιο των προγραμμάτων αντιμετώπισης της πανδημίας έχουν δώσει πνοή στην άλλοτε υποτονική διαπραγμάτευση των κοινών ομολόγων. Οι τελευταίες εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι αυτά μπορούν να αναδειχθούν στο νέο «ασφαλές καταφύγιο» για τους διεθνείς επενδυτές, που θέλουν να είναι προστατευμένοι σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και διαρκών ανατροπών. 

Η αγορά της Ε.Ε. με ομόλογα μόλις 54 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους, θα αναπτυχθεί ταχύτατα τα επόμενα χρόνια για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, αλλά και τοπρόγραμμα SURE ύψους 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ανέργων. Έχουν ήδη εκδοθεί ομόλογα SURE αξίας ύψους 40 δισ. ευρώ από τις 21 Οκτωβρίου, όταν στο ντεμπούτο τους στην αγορά οι προσφορές των επενδυτών εκτινάχθηκαν στα 275 δισ. ευρώ. 

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ήταν 20 φορές υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων 12 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας MarketAxess, που επικαλείται το Reuters. Η αναλογία του μέσου ημερήσιου τζίρου προς το χρέος της Ε.Ε. (η ποσότητα που αλλάζει χέρια καθημερινά σε σχέση με τα συνολικά ομόλογα στην αγορά) ήταν ανύπαρκτη και πλέον έχει φτάσει στο 0,8% σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. To ποσοστό είναι συγκρίσιμο με εκείνο που ισχύει για την ιταλική και τη γαλλική αγορά ομολόγων, δύο από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. 

Η ρευστότητα έχει σημασία για τους επενδυτές, αφού καθιστά πιο εύκολες και συχνά πιο φθηνές τις συναλλαγές. Είναι ένας από τους παράγοντες που τους οδηγεί άλλωστε στην «αγκαλιά» αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων.  «Εάν χρειάζεσαι ασφαλές ενεργητικό, το να έχεις στην κατοχή σου κοινά ομόλογα Ε.Ε. είναι ενδεχομένως εξίσου ασφαλές με το να έχεις γαλλικά» εξηγεί ο Σεράζ Χουσέιν, διαχειριστής κεφαλαίου της Bluebay Asset Management. «Για εμένα είναι ένα στοιχείο που θα κερδίζει έδαφος στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών» προσθέτει. 

Συναλλαγές έως και 50 εκατ. ευρώ έκαστη μπορούν τώρα να γίνουν με ευκολία, σύμφωνα με τον Χουσέιν. Στο παρελθόν μόνο το ήμισυ του ποσού μπορούσε να καλυφθεί με μία συναλλαγή. Αυτό που βοήθησε στην αισθητή ενίσχυση της ρευστότητας είναι ο μεγάλος όγκος των εκδόσεων. Σε μόλις έξι εβδομάδες διπλασιάστηκε το χρέος της Ε.Ε. στην αγορά. 

Το νέο αυτό εργαλείο της Ε.Ε. έρχεται να αλλάξει ουσιαστικά το παιχνίδι στην αγορά χρέους. Η Ευρωζώνη δεν είχε έως τώρα μία αρκετά βαθιά δεξαμενή ομολόγων αξιολόγησης τριπλού Α, συγκρίσιμη με εκείνη των αμερικανικών τίτλων. Μάλιστα οι εκδόσεις έχουν προσελκύσει υψηλή συμμετοχή από κεντρικές τράπεζες και άλλους επίσημους οργανισμούς. Στην έκδοση δεκαετών ομολόγων του Οκτωβρίου το ποσοστό τους ήταν 37% – διπλάσιο δηλαδή σε σχέση με της προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News