Business & Finance Τρίτη 11/05/2021, 15:40
ΑΓΟΡΕΣ

Βιλερουά (ΕΚΤ): Κερδοσκοπικές οι προτάσεις για μείωση των αγορών ομολόγων 

Ακόμη και αν η ΕΚΤ μείωσει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ, η ευρύτερη νομισματική της πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική

Βιλερουά (ΕΚΤ): Κερδοσκοπικές οι προτάσεις για μείωση των αγορών ομολόγων 

Στην «αντεπίθεση» πέρασε ο εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, αναφορικά με το αν πρέπει να επιβραδυνθεί το πρόγραμμα αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό (ΡΕΡΡ), τονίζοντας ότι αυτές οι προτάσεις είναι «καθαρά κερδοσκοπικές».

Η τοποθέτηση αυτή του Βιλερουά, ο οποίος είναι και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, αναδεικνύει ίσως με τον πιο προφανή τρόπο τη διχογνωμία που υφίσταται εντός του δ.σ. της ΕΚΤ, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν ανορθωθεί φωνές εντός των κύκλων της ανώτατης ευρωπαϊκής αρχής, για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει δείγματα ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Να σημειωθεί ότι μετά την τελευταία συνεδρίασή της, η ΕΚΤ αποφάσισε να επιταχύνει το τρέχον τρίμηνο τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό, ενώ έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το εν λόγω πρόγραμμα τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022. 

«Οποιαδήποτε πρόταση για μείωση των αγορών μας πριν από το διάστημα αυτό -αυτό που κάποιες φορές ονομάζεται με τον τεχνικό όρο tapering ή phasing-out- είναι ξεκάθαρα κερδοσκοπική», δήλωσε ο Βιλερουά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο France Info.

Όπως τόνισε, ακόμη και αν η ΕΚΤ μείωσει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ, η ευρύτερη νομισματική της πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική. 

Από την έναρξη της πανδημίας, η αξία των αγορών χρέους της ΕΚΤ έχει αγγίξει σχεδόν το 1 τρισ. ευρώ, στην προσπάθειά της να κρατήσει τα κόστη δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News