Business & Finance Δευτέρα 2/08/2021, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε νέο ιστορικό υψηλό

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε νέο ιστορικό υψηλό

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Ευρώπη τη σημερινή συνεδρίαση με κατευθυντήρια δύναμη την έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και τα ισχυρά αποτελέσματα από την HSBC, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, σηματοδοτώντας ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα για τον Αύγουστο.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ενισχύθηκε 0,6% κλείνοντας στο ιστορικό υψηλό των 464,45 μονάδων, με τον κλάδο λιανεμπορίου και την τεχνολογία να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Η μετοχή της βρετανικής κατασκευάστριας κινητήρων αεροσκαφών Meggitt έκανε άλμα 58,2%, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό, μετά τη συμφωνία να εξαγοραστεί από τον αμερικανικό βιομηχανικό όμιλο Parker-Hannifin στην τιμή των 8,76 δισ.δολαρίων. 

Σε άνοδο 8% και η μετοχή της βρετανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ενεργητικού Sanne Group από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι μπορεί να δεχθεί προσφορά εξαγοράς από την Apex Group. Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική εταιρεία real estate, Vonovia, η οποία “είδε” τη μετοχή της να ενισχύεται άνω του 2%, καθώς υπέβαλε νέα βελτιωμένη προσφορά για την εξαγορά της ανταγωνίστριας Deutsche Wohnen, ύψους 19,1 δισ.δολαρίων. 

Σε άνοδο 2,5% και η μετοχή της Αxa, από τη στιγμή που ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών 180% στο πρώτο εξάμηνο, ενώ αντίθετα η μετοχή της γερμανικής Allianz υποχώρησε 6,4% από τη στιγμή που οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές άρχισαν έρευνα σε δομημένα προϊόντα της Allianz Global Investors. 

Nα σημειωθεί ότι η αισιοδοξία για την εταιρική κερδοφορία βοήθησε το δείκτη STOXX 600 να κλείσει τον Ιούλιο με άνοδο για έκτο διαδοχικό μήνα, παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και τα μέτρα καταστολής της Κίνας. Μέχρι στιγμής, περισσότερες από το ήμισυ των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, το 67% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αναλυτές της Morgan Stanley, η Ευρώπη παρουσιάζει αυτήν τη στιγμή την καλύτερη εικόνα ως προς την κερδοφορία της από όλες τις περιοχές. 

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,70%, ο DAX στην Φρανκφούρτη με 0,16%, ο IBEX στη Μαδρίτη με 0,96% και ο MIB στο Μιλάνο με 2,09%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News