Business & Finance Παρασκευή 30/07/2021, 19:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» με απώλειες 0,5%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» με απώλειες 0,5%

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν από τα ιστορικά υψηλά τους στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες για την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και το ρυθμιστικό πλαίσιο της Κίνας επισκίασαν την αισιοδοξία από τα εταιρικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και τα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,5%, όμως καθ΄όλη τη διάρκεια του Ιουλίου σημείωσε κέρδη, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί για έκτο διαδοχικό μήνα, στην πιο παρατεταμένη περίοδο ανόδου από το 2012-13, όταν είχε κινηθεί ανοδικά επί 12 συναπτούς μήνες. «Είχαμε και άνοδο και πτώση στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, παρότι η αγορά δεν κατάφερε να αποκτήσει μία ισχυρή κατεύθυνση. Η βασική ανησυχία που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες είναι μήπως τελικά το δεύτερο εξάμηνο δεν αποδειχθεί τελικά τόσο καλό όσο αναμένεται, ειδικά μετά τις προειδοποιήσεις ορισμένων εταιρειών για τις προοπτικές των πωλήσεων και της κερδοφορίας τους», αναφέρει ο Μάικλ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets. 

Ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας, καθώς και των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους της σημερινής συνεδρίασης. 

Από τις τράπεζες, ξεχώρισε η μετοχή της UniCredit με άνοδο περίπου 3% από τη στιγμή που η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου καθαρά κέρδη και γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Monte dei Paschi di Siena. Με άνοδο άνω του 3% έκλεισε και η μετοχή της Monte. 

Mέχρι στιγμής, το ήμισυ των εισηγμενων στο δείκτη STOXX 600 έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με το 67% εξ αυτών να έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Παρότι πρόκειται για ποσοστό χαμηλότερο από το 72% του πρώτου τριμήνου, ξεπερνά το 51% ενός τυπικού τριμήνου. 

Από τους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,61% της αξίας του, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,32%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 0,65%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,60% στις 25.363,02 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,26%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News