Business & Finance Δευτέρα 26/07/2021, 19:59
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ευρωπαϊκές Μετοχές: Πτώση 0,2% «εισαγόμενη» από Κίνα

Ευρωπαϊκές Μετοχές: Πτώση 0,2% «εισαγόμενη» από Κίνα

Υπαναχώρησαν από τα ιστορικά υψηλά τους οι ευρωπαϊκές μετοχές, υπό την επίδραση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου που έλαβε η Κίνα στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς οι κινήσεις της επηρέασαν και διεθνείς μετοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ολλανδική τεχνολογική Prosus που έχει μερίδιο 28,9% στην Tencent. 

Η εταιρεία έκανε βουτιά περίπου 9%, σε χαμηλό άνω του ενός έτους, από τη στιγμή που το Πεκίνο έλαβε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα κατά του κινεζικού γίγαντα του Διαδικτύου Tencent. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,1%, διακόπτοντας το ράλι των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων. O δείκτης είχε κλείσει σε ιστορικά υψηλά την Παρασκευή, με στήριγμα στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και την άκρως υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ που ευνόησε την τάση ανάληψης ρίσκου. 

«Η σημερινή πτώση που πυροδοτήθηκε από την Κίνα και ειδικότερα από τον τεχνολογικό της τομέα δεν πρόκειται να έχει διάρκεια, καθώς οι επενδυτές θα μπουν ξανά αγοράζοντας φθηνά», αναφέρει ο Σεμπάστιαν Γκάλι, στρατηγικός αναλυτής της Nordea Asset Management. 
   
Στο «κόκκινο» κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη μετοχή της Porsche να υποχωρεί περίπου 2% και τη γαλλική κατασκευάστρια ανταλλακτικών μερών Faurecia να καταγράφει πτώση 6%, παρά το γεγονός ότι αναθεώρησε ανοδικά το στόχο της για την εισροή κεφαλαίων. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ryanair με άνοδο 3,8%, με το μεγαλύτερο αερομεταφορέα χαμηλού κόστους της Ευρώπης να αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις του για την φετινή επιβατική κίνηση, χάρη στις υψηλότερες κρατήσεις του καλοκαιριού. Η άνοδος της Ryanair έδωσε ώθηση σε ολόκληρο τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας, ο οποίος ήταν από τους λιγοστούς που σημείωσαν κέρδη. 

Αναλυτές προβλέπουν ότι η κερδοφορία των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων θα αυξηθεί 115% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Στρατηγικός αναλυτής της Jefferies αναμένει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα συμβαδίσει με τα εταιρικά κέρδη – για φέτος αναμένεται αύξηση 67% και για το 2022 22%, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να ανεβάσει το δείκτη STOXX 600 στις 500 μονάδες. 

Από τους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,3%, αφότου ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα σημείωσε απρόσμενη επιδείνωση τον Ιούλιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News