Business & Finance Δευτέρα 21/06/2021, 11:30
ΜΕΤΟΧΕΣ

Τράπεζες και μεταλλευτικές «έριξαν» την Ευρώπη

Τράπεζες και μεταλλευτικές «έριξαν» την Ευρώπη

Η πτώση τραπεζών και μεταλλευτικών εταιρειών οδήγησε σήμερα τις ευρωπαϊκές μετοχές σε χαμηλό δύο εβδομάδων, με τον απόηχο της πιο «επιθετικής» στάσης της Φέντεραλ Ριζέρβ από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης να παραμένει ακόμη αισθητός. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχωρούσε 0,2%, αφού προς στιγμή άγγιξε και το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιουνίου. 

Οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών υποχώρησαν 0,6%, ακολουθώντας την πτώση των τιμών βασικών μετάλλων, ενώ οι μετοχές των τραπεζών κατέγραφαν απώλειες 0,5%, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, μετά την άνοδο άνω του 20% που παρουσίασαν φέτος. 

Παρά το γεογνός ότι ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο παρουσίαζε την καλύτερη επίδοση στην αρχή της συνεδρίασης γύρισε σε αρνητικό έδαφος, αγγίζοντας χαμηλό μηνός, καθώς οι απώλειες του κλάδου ταξιδίων και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αντιστάθμισε τα κέρδη του τομέα λιανικής. 

Η μετοχή της Morrisons, του τέταρτου μεγαλύτερου ομίλου ειδών παντοπωλείου από πλευράς πωλήσεων της Βρετανίας, έκανε άλμα 31,6%, από τη στιγμή που απέρριψε την προσφορά ύψους 7,62 δισ.δολαρίων από την εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Clayton, Dubilier & Rice. Σε άνοδο 2% και 3,6% αντίστοιχα και οι μετοχές των ανταγωνιστριών Tesco και Sainsburry’s, ενώ ο επιμέρους δείκτης που παρακολουθεί τις μετοχές των αλυσίδων σουπερμάρκετ ενισχύθηκε 2%. 

«Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει σε κίνηση πολύ πιο γρήγορα του αναμενομένου. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αγοράζει μηνιαίως ομόλογα αξίας 120 δισ.δολαρίων και πιθανόν να συνεχίσει σε αυτό τον ρυθμό τουλάχιστον έως το Σεπτέμβριο», αναφέρει ο Μάικλ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets UK. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας που συνεδριάζει αυτή την Πέμπτη αναμένεται μεν να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, όμως αναλυτές εκτιμούν ότι το δ.σ. της θα εμφανιστεί διηρημένο στη συνεδρίαση για το εάν θα πρέπει να αποσύρει σταδιακά κάποια μέρα στήριξης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  
   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News