Business & Finance Δευτέρα 7/06/2021, 19:54
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα ιστορικά υψηλά οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε νέα ιστορικά υψηλά οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα κέρδη του κλάδου αυτοκινήτου αντιστάθμισαν τις αρχικές απώλειες του τομέα εμπορευμάτων, που πυροδοτήθηκαν από τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές. 

Ο επιμέρους δείκτης για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες ανταλλακτικών μερών ενισχύθηκε 0,9%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2015, διευρύνοντας το ράλι του 5,3% που άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης ενισχύθηκε επιπλέον 0,2% με τα ραντάρ ωστόσο των επενδυτών να είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς σκοπεύει να συνεχίσει τη νομισματική πολιτική της. 

Με τις ομολογιακές αποδόσεις ωστόσο να μην ξεφεύγουν σε μεγάλο βαθμό από τα πρόσφατα χαμηλά μηνός, οι τράπεζες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να βρίσκουν στηρίγματα. «Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το σημερινό ρυθμό αγορών κρατικών ομολογων. Καθότι στόχος της είναι να διατηρήσει χαλαρές και εύκολες τις συνθήκες χρηματοδότησης, δεν πιστεύουμε ότι θα δώσει σήμα αλλαγής. Η εκτίμηση αυτή, σε συνδυασμό με τις υποστηρικτικές δηλώσεις και των αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ, δημιουργεί ένα θετικό υπόβαθρο για το ριψοκίνδυνο ενεργητικό, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών μετοχών», εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock. 
  
Ωστόσο, ο μεταλλευτικός κλάδος δέχθηκε πιέσεις καταγράφοντας απώλειες 1,6%, παρασυρόμενος από την πτώση των τιμών χαλκού, από τη στιγμή που τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας πυροδότησαν ανησυχίες για εξασθένηση της ζήτησης για το «κόκκινο» μέταλλο. Σε πτώση 0,3% και ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές πετρελαίου υπαναχώρησαν από τα πρόσφατα υψηλά τους, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων, αυτή την εβδομάδα, Ιράν και ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με την προοπτική επιστροφής του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημερινή άνοδος συγκρατήθηκε και από τα στοιχεία στη Γερμανία που έδειξαν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν απρόσμενη πτώση τον Απρίλιο, λόγω μειωμένης ζήτησης στο εσωτερικό εν μέσω ελλείψεων στην αλυσίδα προσφοράς. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News