Business & Finance Δευτέρα 24/05/2021, 19:51
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Ρουμπινί: Το bitcoin είναι μία γιγάντια «φούσκα»

Ρουμπινί: Το bitcoin είναι μία γιγάντια «φούσκα»

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί δεν θεωρεί το bitcoin ούτε νόμισμα ούτε και ενεργητικό, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι τα κρυπτονομίσματα κινούνται σε έδαφος «φούσκας». 

Κατά τον Ρουμπινί, γνωστό ως «Dr Doom» επειδή είχε προβλέψει την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ένα νόμισμα πρέπει να έχει τέσσερα χαρακτηριστικά: να έχει λογαριασμο, να αποτελεί μέσο πληρωμών, να έχει σταθερή αποθηκευτική αξία και να λειτουργεί ως απλό αριθμητικό. 

«Το bitcoin όσο και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα δεν φέρουν κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Τίποτε δεν είναι τιμολογημένο σε bitcoin, ούτε και αποτελεί μέσο πληρωμών, δεν έχει σταθερή αποθηκευτική αξία λαμβάνοντας υπόψιν την υψηλή μεταβλητότητά του και οι τιμές των διαφόρων αγαθών δεν αποτιμώνται σε κρυπτονομίσματα επειδή υπάρχουν πολυάριθμα τέτοια νομίσματα τα οποία δεν έχουν και διαφάνεια ως προς τις τιμές τους», αναφέρει ο οικονομολόγος. 

Ο Ρουμπινί υπογραμμίζει ότι ένα bitcoin μπορεί να διεκπεραιώσει επτά συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, συγκριτικά με το δίκτυο της Visa που μπορει να διεκπεραιώνει 65.000 συναλλαγές στον ίδιο χρόνο. 

Και ενώ τα κρυπτονομίσματα δεν είναι νομίσματα, σύμφωνα με τον Ρουμπινί, δεν συνιστούν ούτε κατηγορία ενεργητικού. «Τα στοιχεία του ενεργητικού έχουν κάποια ροή ρευστού ή κάποια χρησιμότητα υπό την έννοια ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν την θεμελιώδη αξία τους», αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα δεν έχουν ούτε ροή ρευστού ούτε χρησιμότητα. Για όλους αυτούς τους λόγους, εξηγεί, τα κρυπτονομίσματα κινούνται σε εδάφος «φούσκας». «Μία φούσκα συμβαίνει όταν η τιμή ενός αντικειμένου ξεπερνά κατά πολύ τη θεμελιώδη αξία του. Ομως, εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τη θεμελιώδη αξία αυτών των κρυπτονομισμάτων και παρ΄όλα αυτά οι τιμές τους έχουν αυξηθεί δραματικά», τονίζει ο οικονομολόγος. 

Ο Νουριέλ Ρουμπινί εκφράζει αμφιβολίες για το εάν οι τράπεζες ή άλλοι οργανισμοί θα μπορέσουν να υιοθετήσουν τα κρυπτονομίσματα σε μαζική χρήση στα μοντέλα τους, δεδομένου ότι μπορεί να υποχωρήσουν 15% μέσα σε λίγες ώρες. Ακόμη και κάποιες επιχειρήσεις που έχουν προσθέσει το bitcoin στους ισολογισμούς τους το κάνουν σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, λόγω της υψηλής μεταβλητότητας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News