Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 20:32
ΑΓΟΡΕΣ

Βολές της ΕΚΤ στα κρυπτονομίσματα – «Δεν είναι πραγματική επένδυση»

Ντε Γκίντος: Πείτε μου ποια είναι τα θεμελιώδη στοιχεία τους

Βολές της ΕΚΤ στα κρυπτονομίσματα – «Δεν είναι πραγματική επένδυση»

Tα κρυπτονομίσματα και την προοπτική τους επιχειρούν να αποδομήσουν διεθνείς θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι αξιοποιούν το κραχ των ημερών για να ανεβάσουν στροφές στην κριτική τους. Η έκθεση του επίσημου τομέα στα cryptos, τα «καρφιά» της ESMΑ και η σύγκριση με τη φούσκα της τουλίπας.

Έκθεση financial stability review της ΕΚΤ

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της η ΕΚΤ, στον ανανεωμένο αυτό ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σημάδια υπερβολής, ωστόσο από την άλλη διακρίνει ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι περιορισμένοι. Η ευρεία άνοδος στην τιμή του Bitcoin έχει επισκιάσει προηγούμενες χρηματοπιστωτικές «φούσκες», όπως τη «φούσκα της τουλίπας» και αυτή της Νότιας Θάλασσας τον 17ο και 18ο αιώνα. 

Ενώ η σημερινή διαμόρφωση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει οδηγηθεί ως επί τω πλείστον από τους μικροεπενδυτες, κάποιοι θεσμικοί επενδυτές και μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρουσιάζουν ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον. Η μεταβλητότητα της τιμής του, καθιστά το εν λόγω κρυπτονόμισμα ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο το διέπουν κίνδυνοι και κερδοσκοπία, ενώ το εξεζητημένο αποτύπωμά του σε άνθρακα και η δυνητική του χρήση για παράνομους σκοπούς, δίνουν τροφή για επιπλέον ανησυχίες. Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης, ότι τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα δεν χρησιμοποιούνται ευρέως για πληρωμές, ενώ τα ιδρύματα της Ευρωζώνης έχουν μικρή έκθεση σε χρηματοδοτικά εργαλεία σε κρυπτονομίσματα, κάτι που δικαιολογεί τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για μειωμένους κινδύνους επί του παρόντος. 

Ντε Γκίντος: Δεν είναι πραγματική επένδυση

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του Bloomberg, τόνισε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν πρέπει να λογίζονται ως «πραγματικές επενδύσεις». Οι δυσκολίες που αφορούν την παρατήρηση της υποκείμενης αξίας της, τα αποτρέπουν από το να θεωρηθούν ως πραγματικές επενδύσεις. «Όταν συναντάς δυσκολίες για να ανακαλύψεις ποια είναι τα θεμελιώδη στοιχεία μιας επένδυσης, τότε αυτό που κάνεις είναι να προχωράς σε μια επένδυση που δεν είναι πραγματική», σημείωσε. 

Σημειωτέον, έτεροι -θεσμικοί- επικριτές της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, όπως η ESMA (European Securities and Markets Authority, τονίζουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα προσφέρονται σε διάφορες μορφές, ωστόσο η πλειονότητα αυτών παραμένουν χωρίς ένα ρυθμιστικό πλαίσιο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές που αγοράζουν ή διακρατούν αυτά τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία δεν επωφελούνται από τις εγγυήσεις και τις δικλείδες ασφαλείας που σχετίζονται με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες οι οποίες υπόκεινται σε ρυθμιστικούς κανόνες. 

Σύμφωνα με παλαιότερη ανάλυση της ΕΚΤ, τα κρυπτονομίσματα (όπως τα Bitcoin, Ether and Ripple) είναι καινοτόμα και υψηλής κινδύνου κλάσης περιουσιακά στοιχεία. Η πρόσφατη εξέλιξη των τιμών και το ενδιαφέρον των αγορών, έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για δυνητικές επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι επί του παρόντος δεν αποτελούν έναν ουσιώδη κίνδυνο στην οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, εντούτοις χρήζουν προσεκτικής παρακολούθησης. 

Η διασύνδεση των cryptos με τον επίσημο τομέα

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι πηγές για μια ενδεχόμενη μεταβλητότητα είναι και υπαρκτές και αρκετές.
Ορισμένοι μικροεπενδυτές, πιθανόν να χρεωθούν προκειμένου να επενδύσουν στα κρυπτονομίσματα, ενώ κάποιες fintech startups δέχονται τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία ως εξασφαλίσεις για να δανείζουν. Κάποιο επίσης μικροεπενδυτές εξακριβωμένα αγοράζουν κρυπτονομίσματα σε κάποιες δικαιοδοσίες με περιθώρια, με ορισμένες πλατφόρμες να προσφέρουν μόχλευση έως 25 φορές το αρχικό κεφάλαιο. Επιπλέον οι καινούργιες εξελίξεις, όπως τα futures σε Bitcoin στις ΗΠΑ, μπορεί να αυξήσουν τις διαρροές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Καταλήγοντας η ΕΚΤ σημειώνει ότι άλλα επενδυτικά οχήματα, όπως τα χρεόγραφα δίχως εξασφαλίσεις (ETNs) ή τα Συμβόλαια επί της Διαφοράς (CFDs), υποβάλλουν σε περαιτέρω έκθεση του Ευρωπαίους. 

moneyreview.gr

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News