Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σε πτώση η Wall Street υπό τον φόβο αύξησης φόρων

Σε πτώση η Wall Street υπό τον φόβο αύξησης φόρων

Με πτώση έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, στον απόηχο δημοσιευμάτων που θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διπλασιάζει τον φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών για τους πλουσίους, μία πρόταση ωστόσο που θα δυσκολευθεί να περάσει στο Κογκρέσο. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,94% ή κατά 321 μονάδες, αφού όμως ενδοσυνεδριακά είχε απωλέσει 400 μονάδες, ο S&P 500 έχασε τα αρχικά κέρδη του κλείνοντας τη συνεδρίαση με πτώση 0,90%, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,96%. Και οι 11 κλάδοι του S&P 500 έκλεισαν με πτώση, καθώς οι απώλειες των μετοχών Microsoft, Apple, Amazon και Tesla άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις.    

Ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών της τάξης του 43,4% στους εύπορους Αμερικανούς, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Η πρόταση θα μπορούσε να αυξήσει τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών στο 39,6% για όσους έχουν εισόδημα 1 εκατ.δολαρίων και άνω από το σημερινό 20%. 

«Η πρόταση Μπάιντεν ουσιαστικά διπλασιάζει το ποσοστό φορολόγησης των κεφαλαιουχικών κερδών σε όσους έχουν εισόδημα 1 εκατ. δολαρίων και άνω. Αυτό είναι τεράστια αύξηση για τους επενδυτές με μακροπρόθεσμη προοπτική. Να αναμένετε ρευστοποιήσεις φέτος στην περίπτωση που οι επενδυτές αισθανθούν ότι η πρόταση έχει πιθανότητα να περάσει σε νόμο το επόμενο έτος», αναφέρει ο Τζακ Αμπλιν, εταίρος της Cresset Capital Management. 

Tη σημερινή πτώση καθοδήγησαν οι μετοχές ανάπτυξης, οι οποίες θα υποστούν μαζικές ρευστοποιήσεις στην περίπτωση που η πρόταση αυτή του φόρου επί των κεφαλαιουχικών κερδών λάβει περαιτέρω διαστάσεις. 

«Οι αγορές έχουν εστιαστεί σε ένα μικρό αριθμό ονομάτων στον χώρο της ανάπτυξης. Οι επενδυτές έχουν αυτή τη στιγμή σημαντικά κέρδη από τις μετοχές αυτές στις παρούσες αποτιμήσεις. Ο φόβος υψηλότερου φόρου επί των κεφαλαιουχικών κερδών θα ενεργοποιήσει κύμα ρευστοποιήσεων στις συγκεκριμένες μετοχές, προκαλώντας διόρθωση σε ολόκληρη την αγορά», λέει ο Μάρκ Γιούσκο, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Creek Capital Management. 

Πριν από την είδηση του φόρου, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street παρουσίαζαν μικρή άνοδο, καθώς οι επενδυτές είχαν στρέψει την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα και στα μακροοικονομικά μεγέθη. Νωρίτερα μάλιστα ο κλάδος υγείας του S&P 500 άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ μεγάλα κέρδη κατέγραφε και ο κλάδος βαριάς βιομηχανίας. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Dow Inc. υποχώρησε περισσότερο από 5% παρότι η εταιρεία χημικών παρουσίασε κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών στο πρώτο τρίμηνο. Η μετοχή της καταγράφει από τις αρχές του 2021 έως σήμερα κέρδη άνω του 10%.  

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ανήλθαν στις 547.000, χαμηλότερα από τις προβλέψεις αναλυτών που έκαναν λόγο για 603.000.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν σε χαμηλά επταμήνου το Μάρτιο, χωρίς ωστόσο να επηρεάσουν ιδιαίτερα την αγορά. Η ταχύτητα με την οποία γίνονται οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ έχουν βελτιώσει σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές για εφέτος, όμως τα αυξημένα κρούσματα σε άλλες περιοχές, όπως Ινδία και σε πολλά μέρη της Ασίας, κρατούν σε επιφυλακή τους επενδυτές. 

Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι υπέβαλαν τη δική τους πρόταση για υποδομές ύψους 568 δισ.δολαρίων που περιλαμβάνει την κατασκευή γεφυρών, αεροδρομίων, οδικών αρτηριών και εγκαταστάσεων αποθήκευσης νερού. Η πρόταση αποτελεί αντίβαρο στην αντίστοιχη του Τζο Μπάιντεν ύψους 2 τρισ.δολαρίων για κατασκευή υποδομών.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News