Business & Finance Τρίτη 20/04/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Με πτώση η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση

Με πτώση η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση

Mε πτώση έκλεισε η Wall Street και σήμερα για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο επέφεραν νέο πλήγμα στον κλάδο ταξιδίων και τουρισμού, με τους επενδυτές να αρχίζουν να έχουν «δεύτερες σκέψεις» ως προς τα φαινομενικά ισχυρά αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών. 

Γενικότερα, τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα δεν κατάφεραν να προσφέρουν περαιτέρω τόνωση στην αγορά, που βρίσκεται ήδη κοντά στα ιστορικά υψηλά της, ενώ την ίδια στιγμή τα προειδοποιητικά σήματα από τα αυξημένα κρούσματα του Covid-19 εγείρουν ξανά ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας. 

O Dow Jones υποχώρησε 0,75%, με «βαρίδι» τις μετοχές των Boeing και Nike, που υποχώρησαν περισσότερο από 4%. Ο S&P 500 απώλεσε 0,68% της αξίας του για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχώρησε 0,92%. 

Πολλοί στη Wall Street πιστεύουν ότι ένα μεγάλο μέρος της αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτης να έχουν καταρρίψει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. Ο Dow Jones ξεπέρασε το φράγμα των 34.000 μονάδων για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα. 

Μέχρι στιγμής με το 90% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τα κέρδη έχουν ξεπέρασει τις προσδοκίες περισσότερο από 20% κατά μέσο όρο. Πρόκειται για ποσοστό τρεις φορές υψηλότερο του μέσου όρου, σύμφωνα με στοιχεία του Earnings Scout. 

Οι επενδυτές στράφηκαν στους λεγόμενους αμυντικούς τομείς, που θεωρούνται σχετικά ασφαλείς από την οικονομική αβεβαιότητα, όπως real estate, εταιρείες κοινής ωφελείας, καταναλωτικά αγαθά και υγεία. Αντίθετα, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών στον χώρο του τουρισμού και των ταξιδίων, όπως American Airlines, JetBlue Airways, Norwegian Cruise Line και Carnival, υποχώρησαν από 5% έως 8%. 

Τις απώλειες στον χρηματοοικονομικό κλάδο καθοδήγησαν οι τράπεζες JPMorgan, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo.

Από τις μεμονωμένες μετοχές ξεχώρισε αυτή της Kansas City Southern με άνοδο 16% στην προοπτική ενός πολέμου προσφορών από τη στιγμή που η Canadian National προσέφερε περί τα 30 δισ.δολάρια για την αμερικανική εταιρεία σιδηροδρόμων, περίπου 5 δισ.δολάρια περισσότερα από την αρχική προσφορά της Canadian Pacific. 

Η Boeing υποχώρησε περίπου 5% μετά την ξαφνική αποχώρηση του οικονομικού διευθυντή της, στο τελευταίο πλήγμα που υφίσταται η κατασκευάστρια αεροσκαφών, στη προσπάθειά της να ανακάμψει από την πανδημία και την κρίση με τα 737 ΜΑΧ. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News