Business & Finance Παρασκευή 26/03/2021, 14:18
ΑΓΟΡΕΣ

Οι επενδυτές απομακρύνονται από τα τουρκικά assets – Στα τάρταρα ξανά η λίρα 

Οι επενδυτές απομακρύνονται από τα τουρκικά assets – Στα τάρταρα ξανά η λίρα 

Η κίνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη, δύο μόλις ημέρες αφότου η Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια στο 19% -με μομφές για υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής-, έχει επιφέρει εκ νέου κρίση στη γείτονα. 

Η τουρκική λίρα καθημερινώς δέχεται κλυδωνισμούς, ενώ πλέον οι επενδυτές κλείνουν τις θέσεις τους σε περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας. Για του λόγου το αληθές, τα στοιχεία που παραθέτει η Lipper, δείχνουν ότι την εβδομάδα έως τις 24 Μαρτίου οι ρευστοποιήσεις σε ομόλογα που διαπραγματεύονται σε τουρκική λίρα ανήλθαν στα 29,2 εκατ. δολάρια, οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εκροές για το τρέχον έτος. 

Το ίδιο διάστημα οι ρευστοποιήσεις από τα equity funds με θέσεις στην Τουρκία, έφθασαν στα 26,2 εκατ. δολάρια, η έκτη συναπτή εβδομάδα στην οποία καταγράφονται εκροές. 

Τα δεδομένα αυτά λειτούργησαν ως μοχλός πίεσης για την τουρκική λίρα, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να ξεπερνάει το 8, καταγράφοντας κατά τη διάρκεια των συναλλαγών απώλειες έως 2%. Περί τις 14:10 ώρα Ελλάδος οι απώλειες έχουν περιορισθεί κάπως στο 1,30% με την ισοτιμία 8,0420, όταν χθες έκλεισε στο 7,9350. 

Αναφορικά με το μέλλον του τουρκικού νομίσματος, αυτό δείχνει να είναι δυσοίωνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Οι Societe Generale, Commerzbank και Rabobank προβλέπουν για τη λίρα απώλειες της τάξεως του 20% το επόμενο διάστημα, με την Commerzbank να έχει δώσει και μια τιμή έναντι του δολαρίου στο 10, «συμβολικά» όπως επισημαίνει, καθώς είναι τόσο έντονη η μεταβλητότητα του νομίσματος που ενδεχομένως να φθάσει και σε αυτό το επίπεδο η ισοτιμία. 

Η αναλύτρια της Societe Generale Φίνιξ Κάλεν από την πλευρά της δίνει τιμή στόχο για την ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου στο 9,7% στα τέλη του β΄ τριμήνου. 

Σαφώς πιο μετρημένος ο αναλυτής σουηδικής τράπεζας SEB, Περ Χάμαρλαντ, ο οποίος αναμένει η ισοτιμία να φθάσει στο 8,50 σε ένα μήνα και μεταξύ του 9,10 και 9,20 σε 12 μήνες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News