Business & Finance Δευτέρα 22/03/2021, 19:15
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Τουρκία και κορωνοϊός έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους

Τουρκία και κορωνοϊός έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους

Υποχώρησαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας ώθησε τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων, τη στιγμή που η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη σκιάζει τις προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις στις αγορές με την αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας με δικό του στενό συνεργάτη που είναι και επικριτής των υψηλών επιτοκίων, πυροδοτώντας ρευστοποιήσεις σε μετοχές και φημολογίες για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων έχει ωστόσο να κάνει και με τις ανησυχίες ότι το τρίτο κύμα κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη θα υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ευρωζώνης ειναι αβέβαιες, καθώς εξαρτώνται από τη δυναμική της πανδημίας και την ταχύτητα των εμβολιασμών. Η Μπούντεσμπανκ προειδοποίησε ότι η γερμανική οικονομία πιθανότατα να συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο, από τη στιγμή που η πανδημία έχει πλήξει τον κλάδο υπηρεσιών και τον κλάδο κατασκευών.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα καθυστερήσει περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν, καθώς το lockdown συνεχίζεται και την Ολλανδία. Ο διοικητής της Κλάας Νοτ ανέφερε λίγες ώρες προτού ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων, ότι η αύξηση των αγορών είναι προσωρινή κίνηση, που σημαίνει ότι θα συγκρατήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού έως ότου επιστρέψουν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. 

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε 1,5 μονάδες βάσης, στο -0,30%, μείωση που εν μέρει αποδίδεται και στην αποκλιμάκωση του αμερικανικού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μετά το άλμα στο 1,77% την προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επέστρεψε σήμερα στο 1,67%, καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν έντονες ανησυχίες από τη βουτιά της τουρκικής λίρας.

Αντίστοιχη πτώση, από μία έως δύο μονάδες βάσης σημείωσαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ.  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News