Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 19:41
ΟΜΟΛΟΓΑ

Στα ύψη οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων σε ΗΠΑ και Γερμανία

Στα ύψη οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων σε ΗΠΑ και Γερμανία

Οι αυξημένες προσδοκίες για πληθωρισμό πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις στην αμερικανική αγορά κρατικού χρέους, παρασύροντας και τις αντίστοιχες στον «πυρήνα» του ευρώ, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές από τη νέα δέσμη δημοσιονομικών μέτρων που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ξεπέρασε προς στιγμή το 2% για πρώτη φορά σε διάρκεια έτους, επίπεδο αυτό θεωρείται σημαντικό ψυχολογικό φράγμα, εν μέρει επειδή 2% είναι το επίπεδο του πληθωρισμού που η Φέντεραλ Ριζέρβ θέλει να διατηρήσει για τις τιμές καταναλωτή. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 30ετούς βρίσκεται σε ανοδική πορεία από πέρυσι τον Αύγουστο, όταν είχε αγγίξει το χαμηλό του 1,16%.

Αναλυτές θεωρούν ότι τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα στήριξης στο αμερικανικό Κογκρέσο θα δώσουν τον τόνο για περαιτέρω άνοδο των τιμών του ριψοκίνδυνου ενεργητικού, όπως οι μετοχές και των αποδόσεων. Καταλύτης ήταν οι χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν σε πλήρη απασχόληση το 2022. 

Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε προς στιγμή στο 1,20%, σε υψηλό 11 μηνών. Από τα τέλη του 2020 έως σήμερα, η απόδοση τόσο του 10ετούς όσο και του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει αυξηθεί περισσότερο από 30 μονάδες βάσης. 

Η καμπύλη απόδοσης ανάμεσα στο διετές και 10ετές, που παρακολουθείται τα μέγιστα από τους επενδυτές, περιορίστηκε στις 107 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017. Η αποδοση του αμερικανικού διετούς υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό παρά την άνοδο των μακροπρόθεσμων ομολόγων, παραμένοντας συγκρατημένες απο την προσδοκία ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια για αρκετά χρόνια.  

Οι πληθωριστικές προσδοκίες εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 με τους επενδυτές να προεξοφλούν ένα μέσο ετήσιο πληθωρισμό της τάξης του 2,250% για την επόμενη 10ετία. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, αφού το Δεκέμβριο οι τιμές αυξήθηκαν 0,4%. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε υψηλό πέντε μηνών, μέσα στο γενικότερο θετικό τόνο των αγορών. Ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης από τα επίπεδα της Παρασκευής, στο -0,412%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Σε αντίθετη κατεύθυνση τα ιταλικά ομόλογα

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τον «πυρήνα» του ευρώ, η τάση ανάληψης ρίσκου και η προοπτική μίας νέας κυβέρνησης στην Ιταλία με πρωθυπουργό τον Μάριο Ντράγκι οδήγησαν την απόδοση του ιταλικού 10ετούς κοντά σε χαμηλό μηνός. Παρότι, ο δρόμος του Ντράγκι προς την εξουσία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, τα σημάδια στήριξης από κάποια από τα μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας στο πρόσωπό του καθοδήγησαν και πάλι την άνοδο των τιμών στην ιταλική αγορά κρατικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε αρχικά έξι μονάδες βάσης, στο 0,47%, για να επιστρέψει εν συνεχεία στο 0,529%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να περιορίζεται στις 93,7 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου του 2016. Αντίστοιχα, το spread έναντι του αντίστοιχου ισπανικού περιορίστηκε στις 37 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2017.

Τραπεζικοί κύκλοι αναμένουν σύντομα νέα ομολογιακή έκδοση στην περιοχή της 30ετίας, είτε μέσω νέου ομολόγου είτε με εκ νέου άνοιγμα του ομολόγου που λήγει το Σεπτέμβριο του 2051. Μία εναλλακτική λύση είναι και η έκδοση 50ετούς. Η Ισπανία έδωσε σε τράπεζες εντολή για την έκδοση νέου 50ετούς. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν σημειώθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές. Η απόδοση της νέας 10ετίας διαμορφώθηκε στο 0,76% με το spread στις 119 μονάδες βάσης, ενώ της παλαιάς 10ετίας στο 0,66% με το spread στις 115 μονάδες βάσης. Η αποδοση του πενταετούς κινήθηκε στο 0,03%. 

moneyreview.gr
 
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News