Business & Finance Παρασκευή 5/02/2021, 19:43
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε χαμηλό πέντε ετών υποχώρησε το spread των 10ετών ιταλικών

Σε χαμηλό πέντε ετών υποχώρησε το spread των 10ετών ιταλικών

To πρόσωπο του Μάριο Ντράγκι εξακολουθεί να καθοδηγεί την ιταλική αγορά κρατικού χρέους, με το spread των 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να υποχωρεί σε χαμηλό πέντε ετών. Από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έλαβε την εντολή να αρχίσει διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έδωσε και σύνθημα για περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας. 

Το spread περιορίστηκε στις 94 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από τις αρχές του 2016. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε στο 0,51%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου για να κλείσει όμως λίγο υψηλότερα στο 0,54%. Σε εβδομαδιαία βάση, αποκλιμακώθηκε περισσότερο από 10 μονάδες βάσης. 

«Η αγορά δεν θέλει απλά τον Ντράγκι, τον λατρεύει και οι ξένοι επενδυτές ενισχύουν το ράλι των τιμών των ιταλικών κρατικών ομολόγων», αναφέρει η αναλύτρια του MFS Αναλίζα Πιάτζα. Δεν θεωρεί ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση του spread, παρότι η Ιταλία θα μπορούσε να παρουσιάσει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ εάν ο Ντράγκι σχηματίσει τελικά κυβέρνηση και εφαρμόσει το πρόγραμμά του. 

«Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ντράγκι. Σε περίπτωση όμως που ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε θα ακολουθήσουν έντονες ρευστοποιήσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει η Αλτέα Σπινότζι, στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank. Αναλυτές της UniCredit εκτιμούν ότι η περαιτέρω πορεία των spread και των αποδόσεων θα εξαρτηθεί από το βαθμό της κοινοβουλευτικής στήριξης που θα εξασφαλίσει η νέα κυβέρνηση και από την προθυμία των ξένων επενδυτών να αυξήσουν ξανά την έκθεσή τους σε ιταλικά κρατικά ομόλογα. Οι ίδιοι θεωρούν αρκετά δύσκολο να επαναληφθεί σύντομα το επίπεδο των 88 μονάδων βάσης που είχε αγγίξει το spread των ιταλικών 10ετών έναντι των γερμανικών το 2015. 

Αποκλιμάκωση παρουσίασαν επίσης οι αποδόσεις και των ισπανικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, άρχισε από σήμερα η διαπραγμάτευση στην ΗΔΑΤ του νέου 10ετούς ομολόγου με λήξη 18/6/2031 και με κουπόνι 0,75%. Η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 0,74%. Η απόδοση της παλαιάς δεκαετίας κινήθηκε στο 0,63%, ενώ της πενταετίας στο 0,02%. 

Τα στοιχεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που έδειξαν μέτρια ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο δεν φαίνεται να επηρέασαν την αγορά με οικονομολόγους να επισημαίνουν ότι ενισχύουν το σενάριο για λήψη και νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. Το υπόβαθρο αυτό ήταν επόμενο να ενισχύσει την όρεξη των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως τα κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.  

Ως εκ τούτου, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του περυσινού Σεπτεμβρίου στο -0,413%, ενώ και σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε τη μεγαλύτερη κλιμάκωση από τον περυσινό Αύγουστο. Εν μέρει, οι αποδόσεις των γερμανικών πιέστηκαν ανοδικά και από την αντίστοιχη τάση στην αμερικανική αγορά, όπου η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε προς στιγμή στο 1,188%, στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Μάρτιο. 

Γενικότερα, το κλίμα σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές στις αγορές κρατικού χρέους του ευρώ παρέμειναν υποτονικές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

moneyreview.gr 

   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News