Business & Finance Τρίτη 2/02/2021, 20:08
ΟΜΟΛΟΓΑ

H τάση ανάληψης ρίσκου γύρισε σε άνοδο τις αποδόσεις του ευρώ

H τάση ανάληψης ρίσκου γύρισε σε άνοδο τις αποδόσεις του ευρώ

Η τάση ανάληψης ρίσκου απομάκρυνε τους επενδυτές από το ασφαλές ενεργητικό των κρατικών ομολόγων του ευρώ, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να επιστρέψουν σε άνοδο τόσο στον «πυρήνα» όσο και στην ευρωπεριφέρεια, καθώς συνεχίζεται και η προσφορά σε νέα ομόλογα. Βασική κινητήρια δύναμη αυτή τη στιγμή είναι η προσμονή των νέων μέτρων στήριξης στις ΗΠΑ, ενώ και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν καλύτερα του αναμενομένου στο τέταρτο τρίμηνο, παρότι έδειξαν συρρίκνωση.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων, το -0,48%. Οι αποδόσεις των γερμανικών επηρεάστηκαν και από τις ανοδικές πιέσεις των αμερικανικών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το κόστος δανεισμού στη 10ετία αυξήθηκε στο 1,106%. 

Στην Ιταλία, παρότι οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης έφθασαν σε νέο αδιέξοδο το βράδυ της Δευτέρας, η αγορά πιστεύει ότι η πολιτική κρίση θα ξεπεραστεί σύντομα παραμένοντας ιδιαίτερα αισιόδοξη ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως ανέφεραν traders. Για το λόγο αυτό και η προσοχή των επενδυτών εστιάστηκε περισσότερο στα οικονομικά στατιστικά στοιχεία για την ιταλική οικονομία που έδειξαν συρρίκνωση 2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, λιγότερο απ΄ό,τι αναμενόταν. Την ίδια στιγμή, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία έδειξαν αύξηση 0,8% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, μεγαλύτερη του αναμενομένου.  

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,65% με το spread ωστόσο να παραμένει στάσιμο στις 113 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε και πάλι στο 0,66% με το spread στις 121 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 0,04%. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν ωστόσο αυξημένος στα 201 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 133 εκατ.ευρώ έγιναν στον τίτλο με λήξη το 2022.

Εντονη δραστηριότητα σημειώθηκε και στις ομολογιακές εκδόσεις, με τη Γερμανία να αντλεί 4,732 δισ.ευρώ από έκδοση διετούς με λήξη το Μάρτιο του 2023, ενώ σε κοινοπρακτικές εκδόσεις προχώρησαν επίσης Βέλγιο και Ιρλανδία με νέο 50ετές και 30ετές αντίστοιχα. Σύμφωνα με αναλυτές της ING, οι εκδόσεις αυτές δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες στην Ευρωζώνη για μακροπρόθεσμους τίτλους. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News