Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 19:37
ΟΜΟΛΟΓΑ

Κάτω από τις 100 μονάδες βάσης το spread των 10ετών ιταλικών

Κάτω από τις 100 μονάδες βάσης το spread των 10ετών ιταλικών

Σε σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης παραμένουν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων με σημείο αναφοράς τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, και στις προσπάθειές του να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Στον αντίποδα, το κόστος δανεισμού της Γερμανίας σημείωσε μικρή άνοδο, καθώς το κλίμα στις αγορές παραμένει θετικό. 

Οι αγορές πανηγυρίζουν στην προοπτική να αναλάβει επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας ο Μάριο Ντράγκι, σε μία περίοδο που η χώρα βάλλεται από την πανδημία και από βαθιά ύφεση. Καθώς ο Ντράγκι άρχισε τις διαβουλεύσεις, το μεγαλύτερο κόμμα στην ιταλική βουλή, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, απέσυρε τις αρχικές του αντιρρήσεις ως προς το πρόσωπο του πρώην κορυφαίου κεντρικού τραπεζίτη. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε επιπλέον τρεις μονάδες βάσης σήμερα, στο 0,55%, αφού υποχώρησε περίπου 10 μονάδες βάσης στην χθεσινή συνεδρίαση. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διολίσθησε κάτω από το φράγμα των 100 μονάδων βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, διαμορφούμενο στις 99,9. 

O Λούκα Κατζουλάνι αναλυτής της UniCredit, αναφερόμενος στα χθεσινά στοιχεία για αύξηση 0,9% του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, είπε ότι οι αγορές ομολόγων φαίνεται να τα «χώνεψαν» αρκετά εύκολα. Η αύξηση, που οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, υποκινήθηκε κυρίως από τη Γερμανία και την Ολλανδία και ώθησε το δείκτη που παρακολουθεί το μακροπρόθεσμο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με το πρόσωπο του Ντράγκι που κυριαρχεί στις αγορές, μετακίνησαν την ροή της ρευστότητας από τη γερμανική αγορά κρατικού χρέους προς τον ευρωπαϊκό Νότο. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε οριακά στο -0,45%, αφού ενωρίτερα είχε αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Σεπτέμβριο. Επίσης, η απόδοση του γερμανικού 30ετούς πέρασε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον περυσινό Σεπτέμβριο, διαμορφούμενη στο 0,003%. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις «τσίμπησαν» ελαφρώς, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 94 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,66%, ενώ του πενταετούς στο 0,02%. 

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Μάρτιο, καθώς απομακρύνονται οι προσδοκίες για αρνητικά επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Οι τράπεζες της Βρετανίας θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να προετοιμαστούν για πιθανή μείωση των επιτοκίων κάτω από το μηδέν, όπως επεσήμανε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της με την προσδοκία ανάκαμψης της οικονομίας τους επόμενους μήνες. 

Αύξηση σημείωσαν οι αποδόσεις και των αμερικανικών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους εν αναμονή των νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και των στοιχείων για την απασχόληση που ανακοινώνονται αύριο και τα οποία αναμένεται να δείξουν σταθεροποίηση της αμερικανικής αγοράς εργασίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

   
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News