Business & Finance Παρασκευή 26/02/2021, 20:25
ΟΜΟΛΟΓΑ

Τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο πολλών ετών κατέγραψαν οι αποδόσεις τον Φεβρουάριο

Τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο πολλών ετών κατέγραψαν οι αποδόσεις τον Φεβρουάριο

Διόρθωσαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ στην σημερινή συνεδρίαση, μετά την εκρηκτική άνοδο των τελευταίων ημερών, όμως και πάλι η εβδομάδα αυτή αποδείχθηκε η χειρότερη εδώ και τρία έτη, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση του πληθωρισμού από τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. 

Σε αυτό συνέβαλαν και οι δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών οι οποίοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις ανησυχίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική σε πιο σύντομο διάστημα, καθησυχάζοντας ότι οι κινήσεις των αποδόσεων παρακολουθούνται στενά και ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Παρά την πτώση της Παρασκευής, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σημείωσε τον Φεβρουάριο τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2015, της τάξης των 25 μονάδων βάσης. Στην χθεσινή συνεδρίαση, αφού ανέβηκαν έως το -0,20%, επίπεδο που είχε να επαναληφθεί από πέρυσι το Μάρτιο, υποχώρησαν εν συνεχεία στο -0,26%. Η απόδοση του γαλλικού και αυστριακού 10ετούς γύρισε και πάλι σε αρνητικό έδαφος, αφού στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση πέρασαν πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.

Από 2 έως 5 μονάδες βάσης υποχώρησαν οι αποδόσεις και στην ευρωπεριφέρεια. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κινήθηκε χθες στο 0,78%, αφού στη συνεδρίαση της Πέμπτης έφθασε έως το 0,82%.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς σταθεροποιήθηκε στο 1,11%, αφού ενωρίτερα είχε ανέβει επιπλέον τρεις μονάδες βάσης, με το spread στις 138 μονάδες βάσης, ενώ η παλαιά 10ετία κινήθηκε στο 1%. Στο πενταετές διαμορφώθηκε στο 0,22%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 60 εκατ.ευρώ.

Επενδυτές και αναλυτές παρομοιάζουν τις σημερινές ρευστοποιήσεις στις αγορές κρατικού χρέους με το λεγόμενο taper tantrum του 2013, όταν οι νύξεις της Fed για περιορισμό των αγορών ομολόγων πυροδότησε μαζική έξοδο από τις ομολογιακές αγορές. «Εάν οι αγορές δεν καταφέρουν να σταθεροποιηθούν, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παρέμβουν, καθώς η άνοδος μπορεί να επιδεινώσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, αναφέρουν αναλυτές της Societe Generale. Στην Ευρωζώνη, η άνοδος των αποδόσεων σε τόσο μεγάλο βαθμό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα θεμελιώδη της αγοράς, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, δεδομένου ότι η οικονομία της Ευρωζώνης υστερεί κατά πολύ έναντι των αμερικανικών επιδόσεων.  

Ανάσα πήραν και οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών, που υποχώρησαν πέντε μονάδες βάσης στο 1,46%, μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις της Πέμπτης. Σε εβδομαδιαία βάση, γνώρισαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια τριών ετών, ενώ καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου ενισχύθηκαν 35 μονάδες βάσης. 

 

Η άνοδος του Φεβρουαρίου

 

Η άνοδος των αποδόσεων χαρακτήρισε όλες τις αγορές κρατικού χρέους του πλανήτη. Η απόδοση του αυστραλιανού 10ετούς αυξήθηκε 70 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο, ενώ της Νέας Ζηλανδίας 77 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2009 και 1994 αντίστοιχα. Σε εβδομαδιαία βάση, η απόδοση του αυστραλιανού 10ετούς αυξήθηκε περίπου 40 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη άνοδο από το 2013. Επίσης, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς αυξήθηκε 45 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2016. Στην Ιαπωνία, η άνοδος υπολογίζεται σε περίπου 10 μονάδες βάσης καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, φθάνοντας στο 0,15%, στη μεγαλύτερη άνοδο από το Μάρτιο του 2020. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News